Da li će vlada biti formirana posle 29. maja

Nakon odluke Ustavnog suda o suspenziji davanja mandata Demokratskom savezu Kosova da formira novu vladu, postavlja se pitanje da li će ona uopšte biti formirana posle 29. maja, do kada je na snazi ova suspenzija?

Politikolog Ognjen Gogić podseća da su se nakon suspenzije dekreta predsednika Kosova o imenovanju Avdulaha Hotija za novog mandatara sve političke partije izjasnije da će poštovati ovu odluku.

“Kako će se situacija dalje razvijati pre svega zavisi od sadržaja te odluke. Ustavni sud je najavio da će 29. maja objaviti svoju odluku, a ono što je očekujem jeste najpre da će ta odluka razrešiti sve te dileme koje su postojale u javnosti oko toga kada i pod kojim uslovima predsednik može dati mandat za formiranje vlade drugoplasiranoj stranci”, kaže on.

Gogićev kolega iz Prištine Fisnik Haljimi kaže da u ovom trenutku niko ne može reći da li će Kosovo dobiti novu vladu ili će građani ponovo na birališta. 

“Niko ne zna još uvek kako će Ustavni sud rešti ovo pitanje. U sučaju da se Vlada Kosova ipak formira možemo očekivati proteste i to velike proteste Samoopredeljenja, kao što su oni već i najavili, što je i u njihovom genu”, ocenjuje Haljimi.

Gogić očekuje da će Ustavni sud poništiti dekret predsednika Kosova i dati rok u kome bi lider prvoplasirane stranke mogao da se izjasni oko toga da li hoće da formira vladu ili ne. 

“Onda bi sud odredio pod kojim uslovima i kada predsednik može da da drugoj stranci mandat. Ukoliko koalicija koja je formirana oko DSK opstane do tada, ona će po upustvima Ustavnog suda moći da formira novu Vladu. Ja ne očekujem da će u tom slučaju Samoopredeljenje pokrenuti proteste kao što je najavljivano”, dodaje Gogić.

Podsetimo, odluka Ustavnog suda o suspenziji dekreta predsednika Tačija da da mandat Avdulahu Hotiju iz DSK za formiranje vlade, usledila je na zahtev poslanika Samoopredeljenja koji su se obratili zahtevom o proceni ustavnosti dekreta predsednika Kosova. Ovim dekretom od 30. aprila Tači je zahtevao od Hotija da u roku od 15 dana predstavi Skupštini Kosova predlog za sastav nove vlade.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još