• Početna>
  • Vesti>

Na severu Kosova i Metohije prema poslednjim podacima nema novoobolelih od Kovid-19

Na severu Kosova i Metohije u poslednja 24 časa nije registrovan nijedan slučaj zaraze korona virusom dok su dve osobe iz Zvečana izlečene, saopštio je opštinski Krizni štab.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je rekao da očekuje da će gradska pijaca biti otvorena u subotu.

“Apelujem na građane da se masovno ne okupljaju na pijaci, da poštuju socijalnu distancu, da poštuju propisane mere. Bojim se da se ljudi previše ne opuste i da ne pokvarimo ovu sliku koja je već nekoliko dana dosta dobra. Da građani nisu poštovali propisane mere, bojim se da situacija ne bi bila ovakva kakva je danas” rekao je Antonijević.

Na severu Kosova i Metohije zabeleženo je ukupno 110 obolelih pacijenata, izlečeno njih 76 a 9 lica je preminulo.

U Kosovskoj Mitrovici se nalaze 43 obolela pacijenta, od kojih je 31 izlečen(3 preminulo), u Zvečanu 25 obolelih, 18 izlečeno (1 preminuo), u Zubinom Potoku 21 od kojih je 16 izlečeno(1 preminuo) i u Leposaviću 21 od kojih je 9 izlečeno (4 preminulo).

U Studenskom centru je smešteno 19 lica sa lakšom kliničkom slikom, u Kliničko-bolničko centru Kosovska Mitrovica smešteno je 5 lica sa umerenom kliničkom slikom dok se jedno lice nalazi u KC Kragujevac.

Infektolog Danica Radomirović ističe da se na infektivnom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica trenutno nalazi 5 pacijenata, sa lakšom ili umerenom kliničkom slikom.

“Po tom broju vidite da je situacija relaksiranija, pre svega za nas kliničare a i za sve vas. Broj novozaraženih je mnogo manji. Dan bez novoobolelih se sigurno odražava na celo stanovništvo i na samo lečenje pacijenata koji su na odeljenju. Njihova situacija je stabilna tako da za par dana očekujem da budu otpušteni kući” rekla je Radomirović.

Dobra vest je, dodaje Radomirović, da se pacijenti koji su bili smešteni u tercijarnim ustanovama u Nišu i Kragujevcu vraćaju u Kosovsku Mitrovicu zbog poboljšanog zdravstvenog stanja i nastavka lečenja.

Iz Kriznog štaba koji je danas održao konferenciju za novinare poručuju da je situacija mnnogo bolja ali da se i dalje moramo pridržavati mera prevencije u borbi protiv Kovid-19

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još