• Početna>
  • Vesti>

Na Kosovu 14 naftnih kompanija kažnjeno zbog manipulacije sa cenama goriva

Kosovska Komisija za zaštitu konkurencije izrekla je novčanu kaznu u iznosu od četiri miliona evra za 14 naftnih kompanija koje su manipulisale sa cenama nafte.

Prema saznanjima Kohe, potvrđeno je da su kompanije koje su bile pod istragom narušavale komercijalnu konkurenciju tokom novembra i decembra 2018.

Komisija je prošlog novembra pronašla dokaze da je zbog nameštanja cena nafte profit kompanija porastao za 124 odsto.

Sumnje da su se naftne kompanije unapred dogovorile o povećanju cene nafte ove sedmice su dobile epilog od strane komisije koja je formirana po ovom pitanju, navodi Koha.

Nakon postupka, Komisija je 6. maja 2020. odlučila da uvede šest administrativnih kazni u iznosu od četiri miliona evra ukupnih prihoda za šest meseci 2018. godine, protiv 14 kompanija pod istragom.

Prema tim informacijama, svih 14 kompanija svojim postupkom prekršilo je odredbe Zakona o zaštiti konkurencije, odnosno član 4 za “zabranjene sporazume ili koordinisanu praksu”.

Komisija će, kako se navodi, u petak takođe objaviti imena kompanija i pojedinačne kazne za svaku od njih. 

Sumnja se da je među 14 kompanija nalaze “Hib Petrol”, “Al-petrol”, “Ek Fis”, “Lab Oil” i “Petrol Compani”, kao i da su nameštali cene nafte krajem 2018. godine.

Takođe, kada je započela istraga, Komisija je navela da su ove kompanije ostvarile profit od oko devet odsto za period januar-oktobar, dok je u novembru to bilo u proseku 60 odsto, a prosečan profit ovih kompanija je bio 124 odsto.

Iste sumnje postoje i u maloprodaji benzina, dok je profit za period januar-oktobar 2018. iznosio 12 osto, u decembru je iznosio 135 odsto, navodi Koha.

Izvor: Kosovo Online, Koha ditore

Foto: Večernje novosti

Comments

Pročitaj još