• Početna>
  • Vesti>

Mati Teodora na Đurđevdan uvedena u tron gračaničkih igumanija

Na dan svoje krsne slave, Svetog velikomučenika Georgija, episkop raško-prizrenski Teosodije služio je liturgiju u manastiru Gračanica. Pred početak liturgijskog sabranja, vladika je proizveo shi-monahinju Teodoru u čin igumanije i uveo je u tron slavnih gračaničkih igumanija.

Novoizabrana igumanija, shi-monahinja Teodora je u Gračanici provela ceo svoj monaški život, gde je požrtvovano obavljala dužnost ekonoma u vreme blaženopočivših igumanija Tatjane i Efrosinije.

”Vera prema Bogu i ljubav mati Teodore za monaštvo i verni narod, duboko oseća svaka duša koja dolazi u ovaj sveti manastir. Tu njenu ljubav  je videla i Majka Božija, koja ju je i primila u ovu svetu obitelj, i ona je sada zasigurno zakriljuje svojim omoforom i biće joj  pomoćnica kroz život u ovom velikom i odgovornom činu” poručio je vladika Teodosije.

Episkop se zahvalio i dosadašnjoj igumaniji mati Stefanidi, koja je sa svojim sestrinstvom, postavila osnov i temelj opštežiteljnog života u manastiru Svetog Đorđa u Brnjaku, i dala veliki doprinos da manastir ponovo zasija slavom i lepotom bogoslužbenog života.

”Nadamo se da će  manastir Gračanica, koja je porodila novoosnovani manastir Svetog Velikomučenika Georgija u Brnjaku, nastaviti da se kao brižna majka stara o svome čedu za sve što bude potrebno, a da će mati Stefanida sa svojim mnogobrojnim sestrinstavom biti čvrsto vezana za manastir Gračanicu, jer su upravo u tom manastiru ostavile svoj pečat, kako u bogoslužbenom, tako i u svakom drugom pogledu” istakao je Vladika Teodosije.

Na kraju liturgije, osveštan je i prerezan slavski kolač, koji je u čast Svetog Velikomučenika Georgija prinela doskorašnja igumanija Stafanida, sa sestrama novoosnovanog manastira posvećenog upravo ovom svetitelju.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još