• Početna>
  • Vesti>

Kozarev na video konferenciji sa predstavnicima UNHCR-a i OEBS-a

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev učestvovao je danas, 7. maja, na video konferenciji sa predstavnicima Visokog komeserijata OUN za Izbeglice (UNHCR), Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji (OMIK) i Misije OEBS-a u Republici Srbiji (OMIS), saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Tokom konferencije, sagovornici iz Beograda, Prištine, Ciriha i drugih delova Evrope i sveta, konstatovali su da zdravstvene krize, kao što je tekuća pandemija, posebno teško pogađaju najranjivije grupe društva, poput interno raseljenih lica.

„Na te izazove Republika Srbija je sistemski blagovremeno i adekvatno reagovala, kada su u pitanju zdravstvena zaštita i osnovne životne potrebe svih građana Kosova i Metohije, bez obzira na veru i naciju“, rekao je Kozarev

Prema njegovim rečima, veoma je uznemirujuće što su se u toku borbe za spasavanje ljudskih života od nove, nepoznate bolesti, na udaru albanskih ekstremista našle, u prvom redu, povratničke zajednice, koje su bile izložene fizičkim napadima, paljenjem imovine, crtanjem pretećih grafita na školama i skrnavljenju verskih objekata.

„Međutim, Beograd, bez obzira na navedene probleme, ostaje optimističan po pitanju povratka, pogotovo kada je u pitanju projekat „Sunčana dolina“, čije useljavanje bi trebalo da počne ovih dana“, naglasio je Kozarev.

Isto tako, kako ističe Kozarev, značajan podstrek održivom povratku pruža i efikasan rad socijalno-ekonomskog sistema Republike Srbije na terenu i volja za nastavkom dijaloga, kada se za to stvore uslovi i kada nova vlada Privremenih institucija u Prištini definitivno ukine takse.

Sastanak je održan u kontekstu „Skopske inicijative“, koja predstavlja regionalni okvir za pronalaženje trajnog rešenja za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još