• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Manje govoriti o perspektivi, više o proširenju

Predsednik Srbije Alkesandar Vučić rekao je za RTS da je na samitu EU – Zapadni Balkan, pružena podrška Miroslavu Lajčaku, izaslaniku u dijalogu Beograda i Prištine. Vučić ističe da treba više govoriti o proširenju, a manje o evropskoj perspektivi.

Samit EU – Zapadni Balkan je završen usvajanjem Zagrebačke deklaracije u dvadesetak tačaka. Ne pominje se proširenje Unije, odnosno prijem novih članica, ali se potvrđuje evropska perspektiva zemalja regiona.

Samit je, inače, održan putem video-konferencije. Na zahtev Španije, jedne od pet država članica Unije koje ne priznaju Kosovo, samit je bio statusno neutralan, bez državnih simbola i zastava. Glavna tema bila je zajedničko suočavanje s pandemijom i ekonomskim posledicama kovida 19.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je za Srbiju bilo važno što su predstavnici skoro svih zemalja bili prisutni. Samo dve zemlje EU nisu bile prisutne.

Tri teme su bile na stolu: Ekonomski oporavak, nastavak reformi i procesa daljeg približavanja EU, a kroz govore Angele Merkel, Emanuela Makrona, Đuzepea Kontea i Pedra Sančesa, data je velika podrška Miroslavu Lajčaku i razgovorima o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

“Mi ćemo da budemo najbolji”

Govoreći o ekonomskim posledicama pandemije, Vučić je rekao da se Srbija brzo otvorila, da počinju da rade i tržni centri, a i gotovo sve fabrike rade.

Nada se da će Srbija na kraju godine biti možda i jedina u Evropi koja neće biti u minusu.

“Mi ćemo da budemo najbolji, što ne znači da ćemo biti bogatiji od Nemačke, ali smo na dobrom putu i brže i lakše ćemo prebroditi krizu nego mnogi drugi”, rekao je predsednik.

Podrška Lajčaku 

“Bila je snažna podrška Lajčaku, ja sam ponovio da ga poštujemo i da se radujemo nastavku dijaloga, kao i da želimo kompromis, ali da je to za nas izuzetno teško kao i da ne prihvatamo ono što se iz Prištine moglo čuti, da to ima smisla samo ako Srbija prizna Kosovo. U dijalog se ulazi non fides, u najboljoj meri nameri da razgovarate, ne možete unapred da kažete šta će biti sadržaj”, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je istakao da je kancelarka Angela Merkel najveći deo govora posvetila odnosima Beograda i Prištine.

Na konstataciju da je Žozep Borel uoči samita rekao da podržava svaki dogovor, da se neće mešati i da se ne bi usprotivio ni korekciji granica, Vučić je reako da “nema” pojma šta će biti rešenje.

“Oni su rekli da hoće priznanje Srbije, a ja ne mogu da kažem da priznajemo nezavisno Kosovo. Ako imaju nekoga ko može to da kaže, neka ga uzmu, za manje od godinu dana su predsednički izbori”, rekao je Vučić.

Potvrđena evropska perspektiva 

Aleksandar Vučić je rekao da je potvrđena evropska perspektiva, ali i da je potrebno više da se govori o proširenju, a manje o perspektivi.

“Ako ne možemo u narednih nekoliko godina da uđemo u članstvo, ne samo zbog situacije kod nas, nego i u samoj EU, dakle, rekao sam da je važno da otvorimo sve granice, a zatim da kroz nekakav šengen sporazum, omogućimo ulaz u Mađarsku i Hrvatsku bez dokumenata ili granica.

“Prvi put da sam čuo da su Viktor Orban i još neki regionalni lideri rekli da koliko je Balkanu ptorebna EU, toliko je i EU potreban Balkan. Prvi put da je jasno to rečeno. Video sam kod nekih nevericu, kod nekih odobravanje”, rekao je Vučić.

Naveo je i da su Kirijakos Micotakis i Bojko Borisov “na veoma lep način govrili o Srbiji”, kao i da je primećena donacija Srbije za razvijanje vakcine, kao i to da je Srbija Prištini dala testove.

Srbija bila kao stvorena da prođe kao Italija

Na samitu je bilo reči i o jačanju uticaja Kine i Rusije.

“Najveći broj tih ljudi su i naši prijatelji, neki koji bi nešto rekli, a opet neće da spominju Srbiju. Bar dva ili tri govornika su mislila na to, ali ne mogu da kažu Kina, pa neki koji imaju čudne odnose sa Rusijom, neki sa Turskom, neki na treće zelje. Ali takva je agenda gde se EU ponaša kao jedan od tri ili četiri geopolitička lidera”, naveo je Vučić.

Sebastijan Kurc je rekao da ne treba negativno da se gleda na njihovu pomoć.

“Ja sam za to, ma koliko bilo neprijatno kada slušate i čitate pojedine medije i vesti o tome, da se ponašamo u interesu građana. Nastavićemo evropski put, ali zahvaljujući dobrim odnosima sa svima drugima, Srbija je vrlo dobro prošla kroz tešku krizu”, rekao je predsednik.

Naveo je da je Srbija bila kao stvorena da prođe kao Italija, zbog starosti stanovništva i stepen razvoja, zbog kojeg stepen higijena dugo nije bila na najvišem nivou.

“Uspeli smo jer je Srbija otvorena za saradnju sa svima i ne plašimo se da to kažemo, imamo svoju slobodarsku politiku, EU je strateški cilj. Neću da se dodvoravam, da govorimo protiv Kine, Rusije, SAD. Nastavićemo dobru saradnju”, rekao je predsednik.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još