• Početna>
  • Vesti>

U Prištini podignuta optužnica zbog sumnje priključenja ISIS-u

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv ženske osobe zbog “organizovanja i učešća u terorističkoj grupi ISIS”.

Specijalno tužilaštvo je objavilo da je okrivljena D. D. krajem oktobra 2014., preko prelaza Đeneral Janković, napustila Kosovo i preko Severne Makedonije i Turske završila u gradu Sedel Faruk u Siriji, gde ju je dočekao suprug B. S., iz Skoplja, u to vreme pripadnik ISIS-a.

Optužena D. D. je obučena da koristi automatsku pušku i logistički je angažovana u pripremi hrane i čišćenju vojnih uniformi.

“ISIS ju je finansirao iznosom od 100-150 dolara mesečno, kao i paketima hrane. Nakon smrti supruga, nakon što se udala za osobu D. S., takođe pripadnika ISIS-a, ostala je i nastavila da deluje u konfliktnim oblastima u Siriji, alu su je u decembru 2018. godine, uz granicu sa Turskom, uhapsile sirijske demokratske snage da bi u aprilu 2019. bila vraćena na Kosovo”, navodi se u obražloženju optužnice.

Navodi se da je tim aktivnostima okrivljena D. D. počinila krivično delo “Organizovanje i učešće u terorističkoj grupi” kosovskog krivičnog zakona.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još