• Početna>
  • Vesti>

Tahiri: Nova kosovska vlada u junu, njen prioritet dijalog

Prištinski politikolog Ramuš Tahiri očekuje da će nova kosovska vlada biti formirana u junu i da će se zalagati za dijalog i dobar sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Tahiri je rekao da bi trebalo da se ispoštuje volja paralamentarne većine za formiranje nove vlade jer, kako kaže, ona se može izabrati isključivo u parlamentu.

On smatra da će Kosovo dobiti novu vladu u junu imajući u vidu da Ustavni sud treba do 29. maja da donese odluku o ustavnosti dekreta predsednika Tačija da mandat poveri Avdulahu Hotiju iz DSK.

“Ustavni sud će ispoštovati volju naroda, odnosno Skupštinu Kosova”, smatra Tahiri i dodaje da partija koja je pobedila na izborima samo prvi put mora da dobije mandat za sastav vlade, ali da drugi put to pravo imaju sve stranke ako prva ne može da obezbedi većinu.

Tahiri stoga očekuje da će DSK sa svojim koalicionim partnerima ipak formirati novu vladu nakon odluke Ustavnog suda, a jedan od prioriteta će biti nastavak dijaloga sa Srbijom.

“Ova vlada će se zalagati za dijalog i dobar sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, to je jedina alternativa. Taj sporazum će podržati SAD i evropska zajednica i to je presudno. Taj sporazum neće biti nametnut, nego će biti dobrovoljan, a obe strane će poštovati to što budu potpisale”, procenjuje Tahiri.

On ukazuje na to da je jedan od prioriteta zvaničnog Beograda položaj srpske zajednice na Kosovu i dodaje da neće biti minorizacije tog pitanja već će srpski narod sam odlučivati o svojim nacionalnim, kulturnim i verskim pravima, dok će, napominje, “građanska prava biti regulisana zakonima Kosova”.

“Po meni svi se zalažu za otvorene granice i punu saradnju sa Srbijom i drugim zemljama. A neprikosnoveno je pravo Srba sa Kosova da sarađuju sa Srbijom, bez obzira ko bude na vlasti. Nacionalna pitanja nisu politički određena, to su permanentna prava i tako se treba ponašati prema njima”, zaključuje Tahiri.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još