Samoopredeljenje se ponovo obratilo Ustavnom sudu

Pokret Samoopredeljenje još jednom se obratio Ustavnom sudu za manje od 10 dana.

Nakon zahteva za ocenu ustavnosti Tačijevog dekreta o imenovanju mandatara za sastavljanje vlade, ovog puta, poslanička grupa Pokreta Samoopredeljenje (PS), obratila se povodom poziva koji je kosovski predsednik, uputio građanima još 23. marta – da ne poštuju prvu meru kosovske vlade o ograničenju kretanja. Poručuju da je na ovaj način Tači prekršio Ustav.

Ova parlamentarna grupa podnela je Ustavnom sudu komentare kao odgovor na one predsednika Hašima Tačija.

Kosovska vlada uvela je krajem marta prvi set mera u borbi protiv koronavirusa, među kojima je bila i mera ograničenja kretanja građana u dva različita vremenska perioda tokom dana: od 10.00 do 16.00 i od 20.00 do 6.00.

Iste noći, kosovski predsednik, Hašim Tači, snažno je protestovao povodom ove odluke, i ujedno uputio poziv građanima da je se ne pridržavaju, a policiji da je ne sprovode, zbog toga što je uvedena bez prethodnog proglašenja vanrednog stanja.

Tači se potom obratio i kosovskom Ustavnom sudu sa zahtevom za ocenu ustavnosti odluke kosovske vlade.

Ustavni sud je potom ovu meru proglasio neustavnom i uputio zahtev vladi da je suspenduje.

Juče, više od mesec dana kasnije, Pokret Samoopredeljenje obratio se Ustavnom sudu sa zahtevom ocene ustavnosti poziva kosovskog predsednika o nepoštovanju mere.

„Predsednik je, izvan mandata i funkcije pozvao na nepridržavanje i nesprovođenje odluke Vlade Kosova. Pretnja organima za sporovođenje zakona krivičnim sankcijama, to je samo pravo pravosudnog sistema naše zemlje“, poručuju.

Navode da je odluka kosovske vlade bila usmerena ka zaštiti života građana od pandemije Covid-19 – „dok predsednikovo ponašanje da javno objavljuje odluke vlade bez pravnog efekta i pozivi na nesprovođenje i građansku neposlušnost, pored ugrožavanja javnog zdravlja, ozbiljno su kršenje Ustava, brutalno mešanje, kršenje nezavisnosti ovlašćenja i ugrožavanje slobode i ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja, koje prenose kosovski mediji.

Samoopredeljenje poručuje da je Tači počinio ozbiljno kršenje Ustava u tri navrata.

„On sam to potvrđuje u komentarima upućenim Ustavnom sudu, pokušavajući da opravda svoju akciju i ozbiljnu ustavnu povredu. Kroz ove komentare, predsednik priznaje svoje neustavne postupke, mada, pokušava da se sakrije iza imuniteta koji dolazi uz funkciju predsednika. Ali ove ozbiljne povrede ne mogu biti opravdane ili prevaziđene u ime imuniteta“, dodaje se u saopštenju.

Samoopredeljenje očekuje da Ustavni sud proceni i utvrdi neustavnost postupaka predsednka od 23. marta 2020. godine.

Podsetimo, prethodno je vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), podneo krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Prištini protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija, a upravo zbog javnog poziva za nepoštovanje mera. Ovom izjavom, Tači je počinio krivično delo „pozivanje na otpor“, poručio je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još