Samit EU – Zapadni Balkan održava se danas u Zagrebu

Danas se održava video konferencijski samit EU – Zapadni Balkan, na kome će učestvovati između ostalih predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači.

Virtuelni samit, u organizaciji predsedavajuće EU Hrvatske a kojem će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, biće održan od 16.30 do 19.30 časova, javlja Tanjug.

Kako je ranije saopšteno iz Zagreba, uz zvaničnike 27 država članica EU, učešće na sastanku potvrdili su i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Ðukanović i makedonski premijer Oliver Spasovski.

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Hina piše da je to pravilo uvedeno na zahtev Španije koja ne želi da učestvje na sastancima na kojima se Kosovo spominje kao država.

Na video konferenciji će učestvovati i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, predsednik Evropskog parlamenta David Sašoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare Mišela, predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Učesnici će prihvatiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će biti potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

“Evropska unija još jednom potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Zapadnobalkanski partneri su ponovili svoju privrženost evropskoj perspektivi, kao svom čvrstom strateškom odabiru”, kaže se u nacrtu Zagrebačke deklaracije, u koju je hrvatska agencija imala uvid.

Konkretnije, o proširenju nema ništa u tekstu, a više zvaničnika EU je u susret konferenciji reklo da proširenje nije tema, već paket pomoći EU.

Nekoliko zemalja, inače, prilično je skeptično prema daljem proširenju, poput Danske, Holandije, Švedske, Francuske i donekle Nemačke, navodi HINA.

Comments

Pročitaj još