Lajen: Srbija deo “tima Evropa”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je video samit lidera EU i Zapadnog Navela je Srbija bila “deo tima Evropa” koji je skupio preko 4 milijarde dolara za borbu protiv kovida 19.

“Zapadni Balakn pripada EU i tu niko u EU ne postavlja pitanje. Čvrsto vreujem da EU ima posebnu odgovornost da pomaže svoje partnere u regionu”, naglasila je Ursula fon der Lajen.

Po završetku video samita održanog sa liderima EU i Zapadnog Balkna, Lajenova je naglasila da je EU pokazala jasnu solidarnosti sa regionom tokom pandemije kovid 19.

Ona se zahvalila i regionu na njegovoj pomoći EU.

“Na globalnoj donatorskoj konfrenciji skupili smo osam milijardi dolara od čega je više od četiri milijarde dolara došlo iz “tima Evropa” čiji deo bila i Srbija sa donacijom od dva miliona evra. U pitanju je snažna i jasna poruka”, kaže Ursula fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije kaže da je EU mobilisala 3,3 milijarde evra za podršku regionu kako u zdravstenom sektoru kao i u otklanjaju socioekonomskih posledica pandemije i pomoći malim i srednjim preduzećima.

Ona dodaje da je EU tokom pandemije uključila Zapadni Balkan u incijative koje su namenjene samo zemljama članicama i ocenila da je to dokaz da je Zapdni Balkan “privilegovani pratner” i da ima nedvosmislenu EU podršku za svoju evropsku pespektivu.

Ursula fon der Lajen je najvila da će EU nakon pandemije u cilju dugoročnog ekonomskog opravka regiona izaći sa ekonomsko investicionim planom koji će se fokusirati na transport, energetsku infrastrukturu, zelenu transformaciju privrde i digitalnu tranziciju.

“Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su ključ za ekonomski oporavak regiona. Mi u Evropi to vrlo dobro znamo jer je naše jedinstveno tržište naša snaga. Želimo da se Zapadni Balkan približi jedinstvenom tržištu EU i da ima koristi od toga”, navodi Lajenova.

Ona je pozvala vlasti u regionu da nastve sa reformskim procesima posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, finkcionisanja demkratskih institucija i javne adminstracije.

“EU želi da vidi jasne dokaze u borbi protiv korupcije i organizovanog krimala. Istovremno, slobodno novinarstvo je stub demorkatije i nalazi se u evropskom DNK”, poručila je fon der Lajen.

Ona je naglasila da nova metodologija pristupnih pregovora omogućava zemljama koje pokažu brže opljive rezulate u refomama da se kreću brže u pristupnim pregovorima.

“Politika proširenja je jedna od najuspešnijih EU politika koja je proširila mir, prosperite i stabilnost na kontinentu. Ubeđena sam da će doneti i EU i Zapadnom Balkanu”, zaključila je Ursula fon der Lajen.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još