• Početna>
  • Vesti>

Bejer pozvao na vladavinu zakona i političku odgovornost na Kosovu

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Peter Bejer zatražio je od Kosova političku odgovornost i vladavinu zakona, uz poruku da je podrška te institucije demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona na Kosovu i dalje snažna u ovim teškim vremenima, prenosi Koha.

“Narod Kosova teško je pogođen trenutnom krizom izazvanom koronavirusom. Moje saosećanje je posebno za one koji su direktno pogođeni krizom u pogledu zdravlja, ekonomije. U tom smislu pozdravljam najnovije pozitivne primere  saradnje između zajednica i prekogranične koordinacije i solidarnosti između profesionalnih medicinskih i zvaničnih lidera, van etničkih i političkih podela”, rekao je Bejer.

On je, navodi se u tekstu, svaki put kada je spomenuo Kosovo, dodavao fusnotu.

Podsetio je i da se Kosovo nalazi usred političke i ustavne krize otkako je izabranoj vladi, krajem marta, uskraćeno poverenje u skupštini.

“U ovoj dramatičnoj situaciji, od suštinske je važnosti za budućnost Kosova i građana da se osigura kontrola moći, odnosno ravnoteža snaga. To se posebno odnosi na potpuno funkcionalnu skupštinu i nezavisni ustavni sistem sudova”, rekao je Bejer.

Pozvao je sve koji imaju političku odgovornost na Kosovu, uključujući pravosuđe, da deluju isključivo u interesu građana i u skladu sa Ustavom Kosova.

Kako je naveo veruje da će u Prištini, oni koji se vode vladavinom zakona i obezbeđuju sve potrebne mere za rešavanje pandemije i političke krize, raditi uvek i u skladu sa standardima koje postavlja Evropska konvencija o ljudskim pravima, koja je deo lokalnog pravnog sistema.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još