NVO “Žensko pravo” ohrabruje prijavu nasilja

Zbog novonastalih okolnosti koje je izazvala pandemija KOVID 19, Srpkinje na severu Kosova dodatno su izložene nasilju u porodici, dok istovremeno imaju ograničen pristup uslugama, saopštila je NVO “Žensko pravo”.

“Takođe, budući da je i nasilnik u ovo vreme u kući, postoji strah od još težeg oblika nasilja, što ograničava mnoge žene da potraže pomoć. Pošto na severu Kosova ne postoji prihvatilište za žene žrtve porodičnog nasilja, NVO “Žensko pravo” iniciralo je uspostavljanje  protokola za zbrinjavanje žrtava i njihove dece iz okruženja gde su zlostavljani” navodi se u saopštenju.

U okviru protokola, NVO “Žensko pravo” pruža prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja i decu svedoke do 24 sata. U tom periodu sa policijom će se napraviti individualni bezbednosni plan i organizaovati prebačaj u sigurnu kuću “Ženski inkluzivni centar”.

“Praksa je pokazala kako je prijavljivanje nasilja u toku pandemije KOVID 19 povećano u svetu, ali i na Kosovu, što nije slučaj na severu Kosova, a naša organizacija pokrenula je kampanju sa informacijama gde žrtve mogu da se jave, u cilju ohrabrivanja prijavljivanja nasilja” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još