Medicinski aparati za bolnicu u Pasjanu

Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” donirala je danas tri aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu. Bolnici su isporučena dva aparata, pacijent monitor i EKG, dok je u porodilište stigao novi pulsni oksimetar za bebe, saopšteno je iz te organizacije.

Ukupna vrednost donacije iznosi 5.000 evra, a novčana sredstva obezbeđena su zahvaljujući Sandri Janićijević i Goranu Mekiću iz Izraela i Violeti Zafirovski čija je pomoć poslata iz Švajcarske.

“Članovi naše organizacije su, u ime zaposlenih, ali i svih korisnika zdravstenih usluga opšte bolnice u Pasjanu, izrazili veliku zahvalnost dobrotvorima iz dijaspore, koji su ovim humanim gestom pružili značajnu pomoć i podršku Srbima koji žive u Kosovkom Pomoravlju. Bolnica u Pasjanu jedina je zdravstvena ustanova u Kosovskom Pomoravlju pod okriljem Ministarstva zdravlja Republike Srbije i kao takva predstavlja jedan od stubova opstanka srpskog stanovništva na jugu Kosova i Metohije”, navedeno je u saopštenju.

U okviru Zdravstvenog centra Gnjilane, bolnica pruža zdravstvenu zaštitu stanovnicima Gnjilana, Novog Brda, Kosovske Kamenice i Vitine, a njeni zdravstveni radnici leče pripadnike svih zajednica koje žive u ovom delu Kosova.

“Do sada smo u okviru naših akcija nekoliko puta prikupljali sredstva za pomoć porodilištu u Pasjanu, kao podsticaj mladima da zasnivaju porodice i ostaju na Kosovu i Metohiji. Porodilište u Pasjanu je stožer opstanka srpskog naroda u Gnjilanskom okrugu, a ova oblast je i jedan od retkih delova Srbije koji i pored teških životnih okolnosti, beleži pozitivan prirodni priraštaj”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da su u porodilištu u Pasjanu rođene 22 bebe i da su uslovi u porodilištu na vrlo visokom nivou.

“Deca nas ohrabruju da nastavimo sa radom i obavezuju da neprekidno širimo humanost, ljubav, solidarnost i toleranciju boreći se za bolje uslove života i poštovanje jednakosti i ljudskih prava svih koji žive na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u saopštenju Humanitarne organizacije “Kosovsko pomoravlje”.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još