Fon Kramon: Razmena teritorija je veoma loša ideja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon izjavila je da se protivi ideji o razmeni teritorija između Beograda i Prištine, dodajući da je ideja o davanju više nadležnosti opština sa srpskom većinom na Kosovu opcija za razmatranje.

Kramon je u intervjuu novinskoj agenciji “dtt-net” izrazila skepticizam da se sa trenutnom američkom administracijom predsednika Donalda Trampa može postići dugoročni sporazum o stabilnosti.

Kako prenosi prištinski “Zeri”, u tom kontekstu je istakla da je ideja o razmeni teritorija o kojoj se govorilo “veoma loša ideja i da se to nikada ne bi smelo dogoditi u bilo kom obliku.”

“Čuli smo alarmantne glasine da je ideja o razmeni teritorija na stolu, ali, nadam se da se ona nikada neće pojaviti. Razmena teritorija nije rešenje o kome treba razgovarati. Moram da budem jasna, razmena teritorija je veoma loša ideja, nikada se ne sme dogoditi u bilo kom obliku”, ocenila je Kramon.

Ona je podsetila da su se Nemačka i Velika Britanija, ali i veliki broj država članica EU izjasnili protiv ideje o razmeni teritorija, strahujući da će to destabilizovati ceo region zapadnog Balkana i izazvati nove sukobe, prenosi Kosovo onlajn.

S druge strane, Kramon je rekla da ideja o davanju više nadležnosti opštinama sa srpskom većinom na Kosovu proističe iz sporazuma koji su Beograd i Priština potpisali 2013. godine, a potom ažurirali 2015. godine za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Kramon je istakla da rešenje koje bi podrazumevalo davanje više nadležnosti srpskim opštinama na severu KiM ne može da se poredi sa Republikom Srpskom u BiH.

“Imalo bi smisla dati više vlasti srpskim opštinama, ali to bi definitivno trebalo da bude deo Kosova kao države. Ne bih je uporedila sa Bosnom, jer tamo je situacija potpuno drugačija i taj sistem je stvoren odmah nakon rata i prilično je diskutabilno koliko dobro sada funkcioniše. Ali trajno rešenje će se naći prema nacrtu Ahtisarijevog plana”, naglasila je Kramon.
 

Izvor: Tanjug

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još