• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Srbija na najbolji način osposobila zdravstveni sistem na KiM

Beograd, 16. maja 2019. - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric (na slici) sastao se danas sa ambasadorom Slovenije Iztokom Jarcom. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Na severu KiM se borimo svim snagama i imamo sve manje novoobolelih, a sve više ozdravljenih od virusa korona. Srećom, južno od Ibra u srpskim sredinama nismo imali epidemiju, kaže u intervjuu za Večernje novosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Srbija je preuzela najodlučnije mere kako bi na najbolji moguć način osposobila za ovu borbu svoj zdravstveni sistem na KiM. Krizni štabovi na terenu su se odlično organizovali, srpske sredine i zdravstvene ustanove su, uprkos taksama, redovno snabdevane, upošljavamo 75 lekara i 200 medicinskih sestara tehničara, javio nam se rekordan broj volontera, uspeli smo da dođemo do svakog kome je neka vrsta interventne pomoći bila potrebna”, dodaje Đurić.

Da li je epidemija korone pokazala da saradnja Beograda i Prištine nije nemoguća?

“Nenormalno je to što o nečemu što bi inače moralo biti normalno, razgovaramo kao o nekakvom kuriozitetu. Bilo je situacija kada smo pomogli Prištini, kao što su i oni pomogli nama kada je reč o zaštiti zdravlja ljudi u srpskim sredinama. Voleo bih da je takvih primera više, i da je to pravilo a ne izuzetak”.

Ipak, Srbi su i dalje na meti ekstremista koji usred bela dana napadaju njihovu imovinu – crkvu, školu…

“Bilo je potrebno da ekstremisti tri puta upadnu u selo Gojbulja da bi se neko setio, i to očigledno pod međunarodnim pritiskom, da nešto preduzme. Provalama u srpska domaćinstva širom KiM, krađama i paljenju kuća, što ovih dana postaje svakodnevica egzistencije Srba na KiM, verovatno se i dalje niko ne bavi. Jasno je da je reč o šovinizmu i mržnji, koji nikada nisu ni suzbijeni”.

Srpska lista je 2017. glasala za smenu vlade Ise Mustafe, nezadovoljna njenim odnosom prema položaju Srba, a sada daje podršku njegovoj stranci. Ima li garancija da će se nešto promeniti?

“Srpska lista u političkom životu i privremenim institucijama u Prištini ne učestvuje zato što ima afinitete prema bilo kom albanskom političkom predstavniku ili lideru. Ona političke odluke, uz podršku Beograda, donosi iz strateških pobuda, kako bi iskoristila sve instrumente da se izbori za prava i bolji položaj Srba. Odluku o tome sa kim će pokušati da sarađuju i na koje načine će nastojati da se izbore za svoj narod predstavnici SL donose ne mešajući se u međualbanske političke sukobe i rukovodeći se isključivo srpskim državnim i nacionalnim interesima”.

“Lajčak unosi novu energiju”

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak smatra da je realno da se do marta 2021. postigne sporazum između Beograda i Prištine.

“Moj načelan stav je da se mora razgovarati i kad god je to moguće praviti makar simbolične pomake ka normalizaciji prilika u regionu. Na dijalog Beograda i Prištine utiču brojni faktori, i najčešće oni i ne zavise od naše dobre volje. Međutim, činjenica da gospodin Lajčak sa novom energijom ulazi u ovaj proces, ostavlja prostora za očekivanja da će stvari biti pokrenute sa mrtve tačke, ali se ne bih usuđivao da dajem sud o vremenskim okvirima” zaključuje Đurić.

Izvor: Kosovo online / Večernje novosti

Comments

Pročitaj još