• Početna>
  • Vesti>

Duhovno buđenje srednjovekovne svetinje u Ibarskom Kolašinu; monahinje gračaničke odsad sestrinjstvo manastira Brnjak

Episkop Raško-prizrenski Teodosije juče je doneo odluku da se u cilju unapređenja života u Ibarskom Kolašinu, intenzivnije poradi na tome da petnaest monahinja manastira Gračanice na čelu sa dosadašnjom igumanijom mati Stefanidom, nastave svoj monaški život u obnovljenom manastiru u Brnjaku, opština Zubin Potok, objavljeno je danas na zvaničnoj eparhijskoj stranici. Tamo je za sada napravljena crkva posvećena Sv. Georgiju, a pored hrama već je poodmakla gradnja novog monaškog konaka za sestre.

Kako se navodi u tekstu, u obnovi manastira posebno učestvuje dobrotvor Rade Dobrić sa svojom porodicom iz Zubin Potoka.

“Velika želja naroda ovog kraja naše Eparhije jeste da taj manastir iznad jezera Gazivode, koji je trenutno gračanički metoh, potpuno oživi kao samostalan manastir i da pored dva muška manastira ovoga kraja (Crnom Rekom i Dubokim Potokom) bude na dodatno duhovno ohrabrenje našeg vernog naroda. Inače u Brnjaku je u nemanjićko vreme delovala poznata škola koju je za devojke osnovala u 13. veku Sv. Jelena Anžujska, majka Sv. kraljeva Dragutina i Milutina, pa će gračaničke monahinje uskoro nastaviti ovu drevnu tradiciju iz Srednjeg veka” objavljeno je na sajtu Eparhije Raško-prizrenske i kosovskometohijske.

Igumanija Stefanida sa svojim sestrama pre dve godine kanonski je primljena u Eparhiju Raško-prizrensku nakon otpusta iz Eparhije Vranjske, gde je služila u manastiru Prohor Pčinjski. Ona je od tada upravljala manastirom Gračanicom i sa sestrama dala veliki doprinos u obnovi manastirskog konaka i duhovnog života.

“U dogovoru sa mati Stefanidom i gračaničkim sestrama uprava nad manastirom Gračanicom predata je staroj shi-monahinja Teodori, koja je u Gračanici provela ceo svoj monaški život uz pokojne igumanije Tatjanu i Efrosiniju i godinama požrtvovano obavljala dužnost ekonoma. Igumaniji Teodori će u upravi manastirom pomagati nova namesnica, monahinja Sara. Po završenoj primopredaji, dosadašnja igumanija mati Stefanida je oslobođena dužnosti i radi nadzora nad obnovom novog manastira već imenovana za igumaniju manastira Brnjak. Dok traje obnova konaka u Brnjaku, mati Stefanida sa sestrama nastaviće da privremeno boravi u manastiru Gračanica, odakle će postepeno preći u novi manastir kada se za to steknu uslovi” navodi se u daljem tekstu.

Šest monahinja, koje su i ranije živele u Gračanici, ostaće u ovom manastiru i dalje zajedno sa mati Teodorom nastaviti da služe Bogu i Presvetoj Bogorodici u ovoj drevnoj svetinji koja je, pored Prizrena, u poslednjih 20 godina sedište Episkopa raško-prizrenskog i eparhijske administracije.

Obnova novog konaka u gračaničkom metohu u Brnjaku započela je inače prošle godine u avgustu mesecu uz učešće mati Stefanide sa sestrama.

Izvor: Eparhija Raško-prizrenska i kosovskometohijska, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: : Eparhija Raško-prizrenska i kosovskometohijska

Comments

Pročitaj još