• Početna>
  • Vesti>

Bilčik: Dijalog Beograda i Prištine važan za perspektivu EU

Foto: EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine važan deo evropske perspektive čitvog Zapadnog Balkana i da će pomoći regionu i dvema stranama da naprave stvarni napredak kada je reč o međusobnim odnosima.

Bilčik je u izjavi za RTV Vojvodinu naveo da je važno da dijalog Beograda i Prištine dobije ”svež početak”, a da se stvari u regionu ”pokrenu”.

”To neće biti lako. Politička situacija na terenu nije jednostavna. Ali (izaslanik EU) Miroslav Lajčak ima podršku EU. Mi želimo da budemo angažovana na terenu, da se dijalog nastavi što je brže moguće i da dovede do rezulatata”, kaže Bilčik.

Izvestilac za Srbiju u EP ocenjuje da je bilo važno imenovati specijalog predstavnika EU koji će rešavati neka od nerešenih pitanja i konflikata na Zapadnom Balkanu.

”Tu se ne radi samo o Kosovu*, već i o pitanju šire bezebdnosti regiona”, smatra Bilčik.

On dodaje da će Mirosalav Lajčak, sa kojim je u stalnoj komunikaciji u Bratislavi, biti zadužen za dijalog Beogrda i Prištine, ali i da će se važan deo njegovog rada odnositi na situaciju u BiH.

”Imamo četiri zemlje iz regiona koje su u pregovaračkom procesu, ali imamo i druge delove Zapdnog Balkana koji su daleko od toga. Lajčkov glavni zadatak je da se fokusira na najproblematičnija pitanja dok će se komesar Varheji baviti proširenjem i pristupnim pregovorima”, kaže Bilčik.

Bilčk je dodao će da se zajedno s Lajčakom sutra obratiti poslanicima slovačkog Parlamenta tokom posebne sednice posvećene konfrenciji lidera EU i Zapadnog Balkna koja je planirana za 6. maj u Zagrebu.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još