• Početna>
  • Vesti>

Kulturni sadržaj Doma kulture “Gračanica” od 4. do 10. maja

U okviru programa kulturnog sadržaja koju priprema Dom kulture “Gračanica” za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja pripremio je sledeći program:

Ponedeljak 4. maj

Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije u Gračanici

Program osme nedelje počinjemo zvucima klasične muzike. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak izuzetnog koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije održanog u porti Manastira Gračanica u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Utorak 5. maj

Razgovorom sa slikarom Zvonkom Pavličićem

Predstavljanje likovnih umetnika sa Kosova i Metohije nastavljamo razgovorom sa slikarom Zvonkom Pavličićem iz Peći, profesorom na Katedri za urbanizam i projektovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Prištini-Kosovska Mitrovica. O njegovom slikarskom opusu, poetskim opredelenju i aktuelnom radu, sa njim će razgovarati Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, i Maja Todić, slikar.

Sreda 6. maj

Predstava „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918. – JEDINI  PUT“

Emitujemo predstavu „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918. – JEDINI  PUT“. Radnja predstave je specifično usmerena na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Kosova i Metohije.

U predstavi učestvuju: glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice.

Predstava je premijerno izvedena 2018. godine povodom stogodišnjice od oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Cvetko Stanojević glumac Srpskog pozorišta iz Gnjilana.

Četvrtak 7. maj

Dokumentarni filmovi „Nojeva barka“ i „Na putu za povratak“

Dokumentarni film „Nojeva barka“ autora Stefana Stojkovića i Nikole Živića nas u narativnoj formi kroz 6 minuta trajanja, kadrovima i naracijom, vodi iz sveta netaknute prirode koja ispunjava živopisne kadrove koji oduzimaju dah, do onih postapokaliptičnih predela koji su proizvod ljudske nepažnje i sužene svesti kada je u pitanju očuvanje životne sredine. Autori ovog filma šalju snažnu poruku da ukoliko ne očuvamo našu životnu sredinu, nećemo očuvati ni našu budućnost.

Dokumentarni film „Na putu za povratak“ autorke Jasmine Stojković govori o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutište i sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome. Ovaj dokumentarac osvojio je prvo mesto na Festivalu dokumentarnog filma  GRAFEST 2016. godine.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Sonja Blagojević Đekić dugogodišnji selektor i jedan od osnivača Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi – GRAFEST.

Ovog četvrtka preporučujemo filmove ,,Kralj komedije” i ,,Santitos” iz knjige “52 idealna filmska vikenda” režisera Milutina Petrovića.

Petak 8. maj

Promocija zbirke pesama “Srne i rane” Milana Mihajlovića u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda.

Glavni urednik SKZ Dragan Lakićević je o ovoj knjizi zapisao:„Retorski spev Srne i rane, mogao bi se čitati u ključu drevnih fresaka i plačeva – pobožnih formi starih epoha čije duhovne smerove nasleđuju i savremeni monasi i savremeni pesnici.”

Na promociji će govoriti dr Aleksandra Tmušić, dr Zoran Nedeljković i mr Živojin Rakočević.

Subota i nedelja 9. i 10. maj

Škola baleta

Za vikend vam je Nikola Korać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje!

Časove baleta će emitovati RTV KIM i RTV PULS.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.

Izvor RKM/saopštenje

Comments

Pročitaj još