• Početna>
  • Vesti>

Svećlja: Predsednik i opozicija hteli da nas iznenade, ali vlada bila spremna za njihov scenario

Samoopredeljenje je očekivalo odluku Ustavnog suda Kosova da privremeno onemogući Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, sve do donošenja odluke o zahtevu ove stranke za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika. Ali vlada je takođe bilo pripremljena i za prethodnu „igru predsednika i opozicije“, kazao je sinoć u emisiji „Interaktiv“ na KTV vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja.

„Predsednik Tači i opozicija pokušali su da naprave igru, najavivši dekret pet minuta pre 16:00 i jedan dan pre praznika, kako bi ga povezali sa, kako narod kaže, ovim poslom i želeli su da to urade u subotu i da tad’ izglasaju. Pokazalo se da je to bio i nelogičan i nezakonit korak“, rekao je Svećlja.

Međutim, vlada je bila „spremna za ovaj scenario“.

„Oni su čekali da nas iznenade, ali smo mi bili spremni za ovu vrstu scenarija. Nesreća je kakvu vrstu vođstva imamo, puni scenarija, da to nije primereno bilo kojoj odrasloj osobi, a kamoli lideru. Da je ovakav scenario prošao, bilo bi to poput banana republike. To bi izazvalo veliko nezadovoljstvo. Zadovoljni smo i sada čekamo konačnu odluku Suda“, rekao je, prenosi Koha.

Svećlja očekuje da će i konačna odluka 29. maja biti u skladu sa privremenom, istakavši da veruje da sudije „neće pasti pod pritisak predsednika da usred igre promene pravila“.

„Tači skoro da je zaboravio da Kosovo ima Ustav“ dodao je.

Kosovski Ustavni sud doneo je juče popodne privremenu meru kojom je onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, do donošenja odluke o zahtevu Samopredeljenja (LVV) za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova. Sprovođenje dekreta kosovskog predsednika suspendovano je do 29. maja do kada bi Ustavni sud trebalo da se izjasni o ustavnosti te odluke.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još