• Početna>
  • Vesti>

Kurti se obratio Venecijanskoj komisiji; Tačijev savetnik potez nazvao pogrešnim

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, kao što je i najavio, obratio se Venecijanskoj komisiji za mišljenje u vezi sa ovlašćenjima predsednika Kosova o predlaganju kandidata za premijera. Zahtev za mišljenje Venecijanske komisije dolazi nakon što je Ustavni sud privremeno suspendovao primenu dekret kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK, za mandatara nove vlade, do 29. maja, a upravo na zahtev Samoopredeljenja.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije kosovskog premijera u ostavci, osim odluke Ustavnog suda, mišljenje Venecijanske komisije poslužilo bi jačanju demokratije i ustavnog prava.

„Takođe, procena Komisije imala bi značajnu vrednost ne samo za Kosovo, već i generalno za ustavnu praksu u svim državama članicama Komisije“, dodaje se u saopštenju.

Kurti dodaje da je ovo prvi put da je Kosovo poslalo zahtev za mišljenje Venecijanskoj Komisiji, u vezi sa izveštajem ustavnih institucija i njihovim nadležnostima.

Ova stranka je još ranije saopštila da će se osim Ustavnom sudu, obratiti za mišljenje i Venecijanskoj komisiji ukoliko Hašim Tači  dodeli mandat za sastavljanje vlade bilo kojoj drugoj stranci.

Službenik Ministarstva pravde: Predsedništvo će vršiti pritisak na Ustavni sud

Dan, nakon što je kosovski Ustavni sud prihvatio zahtev poslanika LVV i doneo privremenu meru kojom je suspendovano sprovođenje dekreta kosovskog predsednika, kojim je  Avdulah Hoti, imenovan za mandatara nove kosovske vlade, oglasio se Član Samoopredeljenja (LVV) i šef kabineta Ministra pravde, Bljerim Salahu (Blerim Sallahu), uz ocenu da će predsedništvo „početi da vrši pritisak na Ustavni sud“.

Salahu je poručio da je „prva bitka dobijena“ govoreći o privremenoj suspenziji primene dekreta o imenovanju mandatara.

Sa druge strane, poručuje da sada počinje borba za povodom ustavnih vrednosti, uz napomenu da će kosovsko predsedništvo početi da „ucenjuje i vrši pritisak na Ustavni sud“.

„I dok Pokret Samoopredeljenje ima snažne argumente u vezi sa ovim pitanjem, Predsednik kao sistem (ne kao pojedinac) ima mašineriju ucene i pritiska,“ poručuje.

Salahu je u svojoj objavi poručio i to da se LVV „neće skrenuti sa pravog puta ni zbog koga i ni zbog koje cene“.

Slično, vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, takođe član LVV, je izrazio nadu da sudije kosovskog Ustavnog suda „neće pasti pod pritisak predsednika da usred igre promene pravila“.

On je takođe optužio predsednika i opoziciju da su dekret potpisali nakon radnog vremena dan pre praznika kako Ustavni sud ne bi mogao da razmatra zahtev LVV.

Dekret je Tači potpisao u četvrtak nakon više poziva LVV da predloži sopstvenog mandatara, a na koje ova partija nije odgovorila, što je kosovski predsednik sam protumačio kao odbijanje.

Savetnik predsednika Kosova Artan Behrami reagovao je na zahtev aktuelnog premijera Albina Kurtija upućen Venecijanskoj komisiji

Behrami je na svom Fejsbuk nalogu napomenuo da se Venecijanska komisija ne bavi pitanjima koja se tiču izbornih procedura Vlade Kosova.

“Pronađite nekog boljeg pravnog savetnika Aljbine, ne poput ovog profesora prava kojeg držite kao ministra, a koji ni odluku o privremenoj meri nije razlikovao od konačne odluke Ustavnog suda”, poručio je Behrami.

Kabinet vršioca dužnosti premijera Kosova saopštio je da je juče Aljbin Kurti poslao zahtev Venecijanskoj komisiji za mišljenje o nadležnostima predsednika Kosova u vezi mandatara za premijera i raspuštanja Skupštine. 

Izvor: Kossev,RKM

Comments

Pročitaj još