• Početna>
  • Vesti>

Huper: Vučić i Tači imaju dogovor o teritoriji, Grenel da ubedi EU

Američki balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Džejms Huper tvrdi da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači već postigli dogovor o KiM, “koji uključuje teritorijalnu komponentu” i da je na specijalnom izaslaniku Bele kuće Ričardu Grenelu da ubedi EU da prihvati taj navodni sporazum.

EU se, tačnije Nemačka, tome protivi, kaže Huper, i kritikuje to kao “provincijalno” stanovište.

“Najbolji korak za EU je da pruži podršku sporazumu, ponudi ubrzan proces članstva za Srbiju, kao i da obezbedi da Hrvatska ne blokira ozbiljne i dobronamerne napore Beograda da ispuni zahteve Brisela za svako poglavlje o članstvu u evropskom bloku”, ocenjuje on za Glas Amerike.

Huper smatra da sveobuhvatni sporazum “mora da uključi teritorijalnu komponentu” i da bi EU to trebalo da prihvati.

Beograd, po njegovom mišljenju, insistira na tome da sveobuhvatni sporazum mora da sadrži teritorijalne elemente i na članstvu u Uniji, kao ishodu sveobuhvatnog sporazuma.

Ukazuje, međutim, da se EU, a to znači Nemačka, protivi takvom dogovoru.

“Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa Tačijem, nego da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da prihvati njihov dogovor. To nije bio očekivani ishod pregovora između Srbije i Kosova”, rekao je Huper, a prenosi Glas Amerike.

Smatra da je na Grenelu, za kojeg kaže da radi na promovisanju mogućeg mirovnog sporazuma, da pomogne da se “otkloni nespremnost Evropske unije, koja drži veto, da prihvati sporazum koji ukljucuje teritorijalnu komponentu”.

“Ukoliko specijalnom izaslaniku SAD-a ne pođe za rukom da ubedi EU da prihvati sporazum koji je već dogovoren, biće ugašena i aktuelna povoljna prilika za okončanje konfrontacije između Srbije i Kosova”, upozorava on.

Huper smatra “unutrašnja politička previranja u Srbiji i na Kosovu ne predstavljaju prepreku za sveobuhvatan dogovor dve strane”.

Kako Srbiju tek očekuju izbori, za koje se u tekstu Glasa Amerike tvrdi da će biti 28. juna, dok Priština čeka na formiranje vlade, Huper kaže da bi Grenel u maju i junu mogao da radi na tome da EU prilagodi svoj stav u odnosu na navodni način razmišljanja Vučića i Tačija.

Ocenjuje i da je podsticaj za SAD da se drži ovog kursa to što su lideri dve strane, kako kaže, postigli ogroman napredak u prevazilaženju uzajamnih nesporazuma i neslaganja.

Smatra i da je navodni postignut napredak sam po sebi dostignuće, za koje, kako navodi, zvaničnici EU ne odaju priznanje.

“Vučić i Tači su postigli više od dogovora, oni imaju osnovu za uspostavljanje potpuno novih odnosa između dve zemlje”, ocenjuje Huper.

Za EU kaže da pokazuje znakove provincijalnog razmišljanja u sprečavanju poštovanja navodnog sporazuma dve strane.

“Vučić i Tači su dosledno demonstrirali sofisticirani pristup rešavanju problema u pregovorima, kao i rešavanju pitanja, koja već dugo zabrinjavaju mirovne posrednike. Zadatak SAD je da ubede Uniju, predvođenu Nemačkom, da se priključi novom načinu razmišljanja o Balkanu i odrekne provincijalnog pristupa, koji u osnovi ugrožava uspešan mirovni pristup prihvacehn od strane i Vučića i Tačija”, kaže Huper.

Huper, takođe, kaže da ne postoji mogućnost pregovaračkog plana B posle eventualnog odbacivanja postojećeg dogovora.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još