• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Ogromna zahvalnost kineskim lekarima, videli smo da nismo sami

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je ogromnu zahvalnost lekarskom timu kineskih stručnjaka, koji su šest nedelja proveli u Srbiji i pružili veliku pomoć našoj zemlji u borbi protiv koronavirusa, i epidemiološku, ali i psihološku, jer smo, kako kaže, videli da nismo sami. Kina i Srbija su ne samo partneri u zajedničkoj borbi protiv virusa kovid19, već će biti partneri i na putu ekonomskog oporavka, poručila je ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

Aleksandar Vučić je rekao je da su kineski lekari šest nedelja u Srbiji. 

“Ni u jednoj drugoj zemlji nisu toliko ostali”, primetio je Vučić obraćajući se nakon sastanka sa kineskim lekarima i ambasadorkom Kine Čen Bo.

Predsednik je ukazao da su nam kineski lekari mnogo pomogli znanjem, iskustvom, savetima, ali su, kaže, pokazali i neverovatnu marljivost i izuzetnu posvečenost.

Bili su, kaže, u gotovo svim gradovima, dva puta u Nišu, kad god je tamo bila krizna situacija, tražili kako da se poprave mere, da se bolnice dezinfikuju, poboljša disciplina.

“Bez porodica su već šest nedelja da bi pomogli Srbiji”, naglasio je Vučić.

Dodao je da su nam pomogli i u psihološkom smislu, jer su građani Srbije videli da nisu sami.

Naveo je i da će tri lekara ostati u Srbiji, dok se tri vraćaju u Kinu, ali će još tri doći iz te zemlje.

Oko 9. maja kreću dva voza iz Kine sa medicinskom opremom 

Vučić je najavio da će u Srbiju u narednom periodu, stići dva voza iz Kine, sa različitom robom i opremom.

“Ponosan sam što sam tokom ove krize razgovarao sa predsednikom Kine Si Đinpingom”, rekao je Vučić nakon razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

“Očekujemo dva voza, od po 40 vagona, da uskoro, oko 9. maja, krenu iz Kine i da za 20-ak dana dođu u Srbiju sa robom i opremom, medicinskom, ali i po ranijim ugovorima iz drugih oblasti”, istakao je predsednik.

Podsetio je da je kineska vlada Srbiji omogućila nabavku opreme pod povoljnim cenama, kliničke respiratore i drugo, te podsetio da bez pomoći Kine, ne bismo mogli ovako da se borimo protiv kovida 19.

“To je za nas u tom trenutku bio spas i nechemo to zaboraviti”, naglasio je Vučić.

Čen Bo: Kina i Srbija biće partneri i u ekonomskom oporavku 

Kina i Srbija su ne samo partneri u zajedničkoj borbi protiv virusa kovid19, već će biti partneri i na putu ekonomskog oporavka, poručila je ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

“Kineska strana je posle razgovora dvojice predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučić, odlučila da još jednom produži boravak kineskih lekara u Srbiji”, rekla je Čen i dodala da će se oni i dalje zajedno sa prijateljima u Srbiji i kolegama boriti protiv virusa.

Čestitala je građanima Srbije i rekla da se dve zemlje pod rukovodstvom dvojice predsednika bore rame uz rame protiv kovida 19, kao i da oni ovih danas održavaju intenzivnu komunikaciju.

Kako je navela, dvojica predsednika su u više navrata razmenili pisma i obavili telefonske razgovore.

“Obe strane se međusobno podržavaju i pomažu jedna drugoj”, naglasila je ambasadorka.

Dodaje da je raduje što u Srbiji ima sve manje pozitivnih slučajeva na virus, kao i da je grupa kineskih medicinskih stručnjaka, koja je stigla u Srbiju 21. marta deslilo iskustvo sa srpskim kolegama kako bi se epidemija stavila pod kontrolu i lečili oboleli.

“Hvala srpskoj strani, Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na poverenju”, poručila je am.basadorka Kine.

Napomenula je da kineska preduzeća aktivno učestvuju u saradnji dve zemje u borbi protiv virusa istakla da je zajednička izgradnja laboratorija “Vatreno oko” odličan primer, pošto će sa njima biti značajno povećan kapacitet za testiranje, a stvorena je i nova mogućnost za dalju saradnju.

“Danas sam razmenila mišljenje sa Vučićem o bilateralnim odnosima dve zemlje u oblasti infrastruktre, turizma, inovacija i trgovine. Razmenili smo mišljenje i o tome kako se povezuje naša bilateralna saradnja u okviru inicijative Pojas i puta i mehanizma 17 plus 1, kao i o ekonomskom oporavku”.

Uverena je da će Kina i Srbija biti partneri i na putu ekonomskog oporavka.

Dodala je da je danas praznik i u Kini i Srbiji i čestitala građanima praznik.

Pomagali i u pokretanju laboratorije “Vatreno oko”

Sastanku sa kineskim lekarima prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Šest najeminentnijih kineskih eksperata koji su se u Vuhanu borili protiv zarazne koronavirusom stigli su u Srbiju 21. marta, kada je iz Kine dopremljen i prvi kontigent medicinskog materijala i opreme.

Kineski stručnjaci su tokom boravka u Srbiji obilazili kovid bolnice širom zemlje i srpskim kolegama prenosili svoja iskustva u prevenciji i suzbijanu epidemije, a pomagali su i u pokretanju laboratorije “Vatreno oko” u Kliničkom centru Srbije, koja je donacija Kine.

Član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa Guo Jubjao rekao je ranije za Tanjug da mu je zadovoljstvo što je deo tima koji je kineska vlada poslala u Srbiju i istakao da su u svakom gradu i instituciji srpski lekari bili spremni na saradnju i razmenu iskustava.

“Prihvaćeni su svi naši predlozi, uključujući formiranje privremenih bolnica i način lečenja teških pacijenata obolelih od korona virusa, korišćenje zaštitne opreme za medicinske radnike. Svaki put smo naišli na pozitivan odziv kolega i mere su sprovodene kako treba”, naveo je Guo.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još