• Početna>
  • Vesti>

Profesor Palaska: Ustavni sud Kosova će doneti privremenu meru pre sednice Skupštine

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini Dastid Palaska sinoć je izjavio da očekuje da će Ustavni sud Kosova, pre održavanja sednice Skupštine Kosova zakazane za subotu, doneti odluku o zahtevu pokreta Samoopredeljenje (PS) za donošenje privremene mere o neodržavanju sednice.

On je za prištinsku televiziju „T7“ rekao da Ustavni sud treba da ostvari ulogu koju ima i izađe sa odlukom o zahtevu PS.

„Lično mislim da ne treba održati sednicu Skupštine pre odluke Ustavnog suda povodom zahteva PS. Ja verujem da će ustavni sud pre početka sednice doneti odluku“, kazao je Palaska osvrnuvši se na brojne komentare na društvenim mrežama.

On je komentarisao i izjavu predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani i rekao je da je sa njom saglasan, ali da nije na predsednici parlamenta da govori ili odlučuje o održavanju sednice Skupštine Kosova.

I ministarka pravde u ostavci Aljbuljena Hadžiu je izjavila da očekuje da će Ustavni sud vrlo brzo odlučiti po zahtevu PS za donošenje privremene mere kojom se zabranjuje održavanje sednice Skupštine Kosova za izbor premijera i vlade Kosova.

Ocenila je da je predsednik Kosova Hašim Tači pogazio Ustav zemlje time što je mandat za formiranje vlade dao drugoplasiranoj stranci na izborima, iako prvoplasirana stranka PS nije odbila da formira vladu i predsedniku dostavi predlog za mandatara.

„Donošenje privremene mere ne zavisi od prazničnih dana. Ubeđena sam da će sud vrlo brzo doneti privremenu meru, pošto se ne može drugačije“, kazala je Hadžiu za TV Dukađini.

Predsednik Kosova Hašim Tači je je danas oko 16 sati potpisao ukaz o novom mandataru za sastav nove vlade Kosova, Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.

Tači je objavio da je od predsednika Isa Mustafe danas dobio pismo kojim ga obaveštava da prihvataju sve uslove za imenovanje premijera Kosova, da su obezbedili potreban broj glasova i da je shodno tome potpisao ukaz o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastav nove vlade Kosova.

Mandatar ima na raspolaganju 15 dana da pred Skupštinom predstavi program i sastav vlade.

Odmah nakon objavljivanja ukaza predsednika Tačija, Samoopredeljenje je podnelo Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti ukaza.

Šef poslaničke grupe PS u Skupštini Kosova Redžep Seljimi i potpredsednica Skupštine iz tog pokreta Arberije Nagavci predali su danas u Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti dekreta predsednika Kosova Hašima Tačija o mandataru nove vlade Kosova Avdulaha Hotija.

„Nije slučajno da se u ovo vreme kada se završava radna nedelja, jer je sutra praznik, predsednik sa saradnicima pobrinuo da Ustavni sud i administraciju uhvati na spavanju, zbog službenog praznika. Naravno nas ne može da uhvati na spavanju i još jednom ističemo da, oni koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju ova tri dana odmora, pokazuju da  gaze Ustav“, kazao je Seljimi novinarima.

„Ovde smo da još jednom pokažemo da se nećemo zaustaviti u odbrani Ustava i ustavnosti, demokratije i Republike Kosovo“, kazao je Seljimi i dodao da je ovo jedan u nizu neustavnih poteza predsednika Kosova.

Rekao je da očekuju pravičnu odluku Ustavnog suda i da „nemaju predrasudu da će sud doneti nepravičnu odluku“.

Potpredsednica Nagavci je rekla da su u službi Skupštine Kosova ukaz predsednika Tačija primili pet minuta pre završetka radnog vremena, tačno u 15.55 minuta.

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši je objavio da su podneli zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova za subotu 2. maja.

„Informišem vas o zahtevu DSK i poslanika koji su nas podržali za održavanje vanredne sednice u subotu, u 13. časova gde će jedina tačka dnevnog reda biti izbor vlade Kosova“, rekao je Gaši okupljenim novinarima ispred zgrade Skupštine Kosova.

Rekao je da imaju potpise 61 poslanika, kao i da imaju više glasova od toga, ali da je zahtev za sednicu potpisao 61 poslanik.

Današnja Koha ditore je najavila mogućnost da predsednik Kosova Hašim Tači i Demokratski savez Kosova (DSK) tokom vikenda organizuju izbor nove vlade, u vremenu kada ne radi Ustavni sud, kako bi se onemogućilo podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti dekreta predsednika Kosova.

Tako je za ovaj dnevnik izjavio dobro informisani izvor, dodajući da bi time omogućili glasanje za novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem, pre nego što Ustavni sud bude mogao da donese privremenu meru koja bi blokirala glasanje o toj vladi.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još