Ombudsman traži zaštitu žrtava porodičnog nasilja

Prema zvaničnim podacima Policije Kosova, tokom marta ove godine prijavljeno je 169 slučajeva porodičnog nasilja, što je za 36% više nego u martu prošle godine, kada su prijavljena 124 slučaja. Ombudsman poziva institucije Kosova da spreče, reše slučajeve nasilja i kazne nasilnike.

Institucija Omubdsman je saopštila da su u skloništima na teritoriji Kosova trenutno 43 žrtve.

S toga, za institucije treba da bude primarna bezbednost žrtve nasilja i njene dece s obzirom da je vanredno zdravstveno stanje dovelo do toga da se rad sudova uspori i da se ročišta odlažu, navodi Ombudsman.

“Državne institucije su dužne da žrtvama pruže adekvatnu i neposrednu zaštitu od rizika od nasilja. Treba obratiti pažnju i na potrebu za finansijskom podrškom od koje će mnoge žene zavisiti nakon preseljenja u prihvatilište za žrtve nasilja.

Ombudsman skreće pažnju na obavezu institucia prema međunarodnim standardima o ljudskim pravima, da obave dužnu obzirnost da spreče, istraže, kazne i obezbede nadoknadu za dela nasilja, u skladu sa svojim obavezama iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

“Ostaje kao pitanje od posebnog je značaja da žrtve nasilja u porodici ostanu u sigurnom okruženju, dalje od nasilja nad njima, a pre svega u jednom okruženju koje je podjednako bezbedno od zaštite od infekcije virusom Kovid-19”.

Ombudsman takođe poziva građane da ne koriste bilo kakav oblik nasilja nad svojim članovima porodice, posebno protiv najugroženijih kategorija, kao što su: žene, deca, starije osobe i osobe sa ograničenim sposobnostima.

“S druge strane, svaki vrsta postupka koja krši fizički integritet građana, uključujući i nasilje u porodici, treba da se prijavi vlastima, tako da institucije imaju priliku da garantuju sigurnost života svakog građanina u zemlji, i tokom pandemije”, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Izvor RTV KIM

Comments

Pročitaj još