• Početna>
  • Vesti>

“I dalje važi zabrana kontakata, ne možemo se oslanjati na kolektivni imunitet”

Imunolog Srđa Jaković je rekao na redovnoj konferenciji za novinare da i dalje važi poruka da nema okupljanja i da ublažavanje mera ne mora skupo da nas košta pod uslovom da svi ozbiljno shvate da je i dalje na snazi zabrana kontakata. Epidemiolog Predrag Kon kaže da procenat potvrenih slučajeva od juče do danas pokazuje da virus nije više toliko u cirkulaciji, ali da će se tek tokom leta znati koliki nam je kolektivni imunitet.

Od poslednjeg izveštaja u Srbiji su zabeležena 196 nova slučaja koronavirusa a testirano je 5.906 osoba. Ukupan broj potvrđenih slučajeva sada je 9.205, a testiranih 91.551.

Hospitalizovano je 2.375 pacijenata, a na respiratoru se nalazi 65.

Preminulo je još šest osoba, tako da je ukupan broj preminulih sada 185. Izlečeno je 1.379 osoba.

Imunolog Srđa Jankovi je rekao da ne bi trebalo da dolazimo u bliske kontakte, odnosno da ne bi trebalo da se okupljaju više od dve osobe koje nisu članovi istog domaćinstva. Kako je rekao, ako se svi tako budemo ponašali, nema straha.

Na pitanje koliki nam je kolektivni imunitet, Janković je rekao da nije ni bio cilj njegovo sticanje u ovoj fazi zbog velikog danka u ljudskim životima.

Istakao je da sada ne možemo da se oslanjamo na kolektivni imunitet, neko na protivepidemijske mere.

“Faza ublažavanja mera, silaska krive i izlaska je takođe faza gde aktivno suzbijamo epidemiju. Ako postanemo pasivni, nastaju veliki problemi koje možemo da izbegnemo”, poručio je Janković.

Istakao je da veruje da nemamo dovoljno parametara da znamo koliki je realan broj zaraženih i da su se u drugim zemljama procene kretale u širokom rasponu, u zavisnosti od studija i geografskih parametara.

Neki su tvrdili da je odnos potvrđenih i stvarnih slučajeva 1:5, a neki 1:10. Janković navodi da postoje tvrdnje da je moguće i više. U svakom slučaju, kaže, broj jete veći nego broj otkrivenih.

Tokom leta istraživanje prokuženosti

Epidemiolog Predrag Kon je ukazao da postoje lekari koji kažu da je prokuženost mnogo veća, ali da u ovom trenutku za to nema dokaza. Kaže da bi to moglo da se procenjuje na osnovu broja onih koji imaju kliničke simptome i na osvnosu procenta pozitivnih slučajeva.

“U trenutnoj situaciji mi vidimo da virs ne cirkuliše baš toliko, čim imamo svega 3,3 odsto pozitivnosti od juče do danas. Tako da virus nije toliko u sirkulaciji, to je dobro”, naveo je Kon.

Istakao je da je jedini način da se utvrdi koliki je kolektivni imunitet orijentaciona stduija koja je predviđena da se obavi na 7.000 porodica. Uskoro se očekuju protokoli po tom pitanju.

Najavio je i da će tokom leta biti obavljena i velika studija na oko 70.000 testiranih i da ćemo onda znati koliko nam je imunitet.

Kaže da broj umrlih jeste zabrinjavajući, ali da je to posledica onoga što se dešavalo u prethodne dve do tri nedelje i da je to još uvek pobezano sa ulaskom virusa u gerontološki centar u Nišu, mada je danas samo jedan preminuli odatle.

Takođe, kaže i da nije više reč samo o jednom gerontološkom centru, i da bi bilo dobro das e takvi slučajevi nikada nisu desili.

“Ipak se desilo, i sada nam odstaje da gledamo posledice i brojimo teške smrtne ishode”, naveo je Kon.

Sva pažnja usmerena ka starijima

Govoreći o ukidanju vanrednog stanja, Kon je rekao da ga to ne brine jer je to vezano za policijski čas, a vanredne mere i dalje ostaju jer je na snazi epidemija od posebnog značaja.

Zbog toga, kaže, vanredne mere i dalje mogu da ostanu, naročito zabrana okupljanja, ali to može da se precizira. Za sad je zabranjeno okupljanje više od dve osobe, ali je Kon naveo da će se to sigurno menjati.

Naveo je da broj pozitivnih počinje da se smanjuje i da to pokazuje da je manja cirkulacija virusa, što omogućava da se malo olabave mere po pitanju zabrane kontakata.

Stariji od 65 godina će moći kad se ukine zabrana kretanja da se kreću kao i ranije, ali je osnovna stvar, ističe Kon, da su oni najrizičnija grupa i da zabrana kontakata prvenstveno važi za njih.

Kako je objasnio, koliko god to bolno za njih bio u ovom trenutku, tek kada virusa više ne bude, onda će se javno reći da je sve otvoreno. Dodao je da se tako nešto može očekivati u junu.

“S tim što to ne znači da smemo da se opuštammo. Moramo sve testove da uradimo, da znamo kakav je imunitet i da ne mislimo da smo trajno mirni”, naveo je Kon.

Kaže da lično ne očekuje visok procenat zaštićenosti populacije.

“Čak i da je 10 odsto, a po mojim procenama to je visoko, 90 odsto bi bilo onih koji nisu zaštićeni, a među njima su i stariji”, istakao je Kon.

Poručio je da je sva pažnja usmerena ka osobama starijim od 65 godina.

Ne veruje da će ikada više biti uvođene mere kao do sada, ali poručuje da se epidemija neće odjavljivati sve dok je proglašena pandemija. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još