• Početna>
  • Vesti>

Tahiri: Bez podrške Srpske liste nema nove vlade u Prištini

Nova vlada u Prištini ne može biti izabrana bez podrške poslanika Srpske liste, kaže prištinski analitičar Ramuš Tahiri, uz ocenu da će koaliciona vlada Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem biti stabilnija i demokratičinija od prethodne, ali i prihvatljivija međunarodnoj zajednici.

On očekuje da će ukosovski parlament u subotu izglasati poverenje novoj vladi i da će dobiti 65 glasova , ali da je neophodno da za nju glasa i 10 poslanika Srpske liste pošto Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova ostaju u opoziciji sa ukupno 53 poslanička mesta.

Tahiri, takođe, smatra da će politika budućeg premijera Hotija biti praktična, a da će dijalog sa Beogradom biti lakši uz podsećanje da se DSK jasno izjasnio da će ukinuti takse i reciprocitet, kao i da će, uz poštovanje kosovskih zakona i Ustava, voditi dijalog sa Beogradom o svim pitanjima.

Tahiri kaže da misli će biti mnogo lakše u dijalogu sa Beogradom jer DSK već zna na čemu i znaće da koristi praktičnost pregovora.

Taj analitičar smatra da će vlada biti stabilnija i demokratičnija od Kurtijeve vlade koja je bila opterećena razmiricama dve političke partije sa gotovo identičnim brojem poslaničkih mandata. U novoj vladi većinu će imati DSK, ali će morati da se dogovora sa Alijansom, Srpskom listom i ostalim manjinama.

Tahiri pozdravlja najave pojedinih prištinskih zvaničnika da će Srpska lista biti deo vladajuće koalicije i da će imati dva ministra od kojih će jedan biti i zamenik premijera i veruje da će to doprineti poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca na Kosovu i razvoju opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, posebno južno od Ibra i povratku raseljenih Srba.

Kako kaže, nije saglasan sa stavovima da je Srpska lista produžena ruka Beograda i da joj ne treba dati veliki značaj napominjući da kosovsko društvo treba da bude građansko i da ne treba praviti razlike po nacionalnoj pripadnosti.

”Na kraju, svaka politika, pa i Srpske liste, vodi se u skladu sa kosovskim zakonima i u redu je da se postigne harmonizacija stavova u okviru vlade, ali ministri Srpske liste , Bošnjačke liste i ostalih manjina treba da imaju punu odgovornost prema svojoj zajednici, ali i prema svim građanima”, navodi Tahiri.

Podseća da je Kurti kao premijer predložio određenu metodologiju dijaloga i pregovarački tim za vođenje dijaloga predvođen od strane vlade.

“Verujem da se Samoopredeljenje neće protiviti da taj tim sada vodi Hoti jer obuhvata partije širokog spektra, a Kosovu je potrebno političko jedinstvo po tom pitanju”, ocenjuje Tahiri.

Upitan i za očekivanja o tome kakav će biti odnos buduće vlade prema Evropi i SAD, Tahiri ukazuje da je DSK partija liberalno-demokratske orijentacije i članica Evropske narodne partije koja ima dobre odnose sa svim evropskim državama , kao i da ima tradicionalne veze za SAD još od vremena predsednika Ibrahima Rugove.

Smatra da je Hotijeva vlada prihvatljivija međunarodnoj od prethodne jer, kaže, od nastanka DSK 1989. nije imala nijedan nesporazum sa međunarodnom zajednicom, a uveren je i da neće posezati za autoritarizmom kao Kurti već da će se dogovorom rešavati svako pitanje.

Budućeg premijera Avdulaha Hotija opisuje kao intelektualca i staloženog političara koji nije sklon bilo kakvom esktremizmu i koji će, za razliku od prethodnika, uravnotežiti kosovsku politiku.

Mislim da će razvijati dobrosusedske odnose sa celim regionom i to će se pokazati vrlo brzo, navodi Tahiri i dodaje da je Hoti univerzitetski profesor ekonomije školovan u insotranstvu rodom iz Orahovca , sredine koja, ističe Tahiri, neguje toleranciju.

“On je jedan od boljih, ako ne i najbolji premijer koje je Kosovo imalo. Mislim da će njegova politika biti praktična i usmerena na razvoj Kosova u čemu on ima više iskustva”, kaže Tahiri.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još