• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Atmosfera političke nestabilnosti podstiče bujanje ektremizma na Kosovu

Srpsko stanovništvo sela Gojbulja u opštini Vučitrn danima je na meti napada grupe albanskih ekstremista, koji su najpre pokušali da provale u seosku crkvu, a zatim vandalizovali staru zgradu škole, lomeći prozorska stakla i ispisujući grafit UČK na zidovima.

“Prvi incident dogodio se 27. aprila, kada je, prema rečima očevidaca, grupa od pet punoletnih Albanaca pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, međutim odustali su kada su meštani izašli i suočili se sa njima.

Drugi incident dogodio se dva dana kasnije, 29. aprila, kada se ista grupa, pojačana sa još nekolicinom vandala, okupila u školskom dvorištu, počela da lomi stakla i na zidu ispisala grafit UČK, a u nameri da polome i stakla na seoskoj ambulanti ponovo su ih sprečili meštani. Policija je došla na mesto incidenta, ali tek nakon što su se izgrednici razišli.

Činjenica da su se oba incidenta u Gojbulji dogodila usred dana i da vandali nisu čak osećali ni potrebu da se kriju, svedoči u kolikoj je meri ugroženo srpsko stanovništvo južno od Ibra, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

“Sinoć se incident dogodio i u Babinom Mostu u opštini Obilić, gde su iz dva srpska domaćinstva pod velom noći ukradene poljoprivredne mašine, dodaju u saopštenju za javnost

Zahtevamo od nadležnih organa da pronađu i kazne počinioce, i da se u Gojbulji i Babinom Mostu uspostavi stalno policijsko prisustvo kako žitelji ne bi bili prepušteni na milost i nemilost ekstremistima i provalnicima.

Još jednom smo se na užasan način osvedočili da atmosfera političke nestabilnosti na Kosovu i Metohiji podstiče bujanje ekstremizma i podstiče napade na imovinu Srba, i zato očekujemo da međunarodni predstavnici na terenu obrate više pažnje na položaj srpskog naroda i preduzmu proaktivne mere kako bi naš narod bio zaštićen”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još