• Početna>
  • Vesti>

Ahmeti: Dijalog sa Beogradom srušio je poslednje dve vlade

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti je kako piše Koha izjavio da bez zajedničkog stava političkih stranaka na Kosovu ne može biti sporazuma sa Srbijom ili njegove primene.

Prema njegovim riječima, posljednja dva premijera, Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti, nisu mislili da bi vlada mogla pasti zbog ovog pitanja.

“Dijalog je srušio poslednje dve vlade i tada sam im rekao da sam ja na čelu delegacije, ozbiljnost koju sam video u Sjedinjenim Državama i trka koju sam video između nekih zemalja, pokazuju da je bilo pritiskaka. Nisu ih zanimala druga pitanja, niti borba protiv korupcije, niti bilo šta drugo. Prvo su rekli dijalog, rešiti problem sa Srbijom, a zatim se bavili drugim pitanjima. Ni Haradinaj, ni Kurti nisu ih shvatili ozbiljno, možda da, ali ne da bi vlada mogla pasti zbog toga”, rekao je Ahmeti.

Prema njegovom mišljenju pitanje KiM ne smeta interesima velikih sila jer će “papir ostati na stolu”.

Takođe ističe da “mora se poštovati njihova moć, to nema nikakve veze sa tim koliko nas vole ili ne”.

“Neophodno je ujediniti albanske snage ako želimo da osiguramo da se granice ne pomeraju i da ne postoji treći nivo vlasti”, zaključio je Ahmeti.

Dodao je i da je vreme da se postigne konsenzus o prevazilaženju ekonomskih problema.

Prema njegovim očekivanjima KiM će imati novu vladu, ali ne isključuje i akcije Samoopredeljenja.

“Mislim da će biti nova vlada. Mislim da će nakon ovog Samoopredeljenje to osporiti, verujem da će im biti potrebne privremene mere. Ali mislim da to neće trajati dugo jer će odgovor biti brz. Bilo bi više efekta ako bismo se bavili ekonomijom”, rekao je Ahmeti.

Izvor: Koha Ditore / Kosovo online

Comments

Pročitaj još