Spahiu: Kurti može da osvoji više od 50 odsto

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da je trenutna politička situacija na Kosovu komplikovana, imajući u vidu da je Ustavni sud 2014. godine doneo odluku da samo pobednička partija na izborima može da formira vladu, u ovom slučaju je to Pokret Samoopredeljenje.

On je rekao da su autori kosovskog ustava naknadno objasnili da vladu može da formira bilo koja partija ili koalicija koja obezbedi većinu u Skupštini, prenosi portal Kosovo online.
Spahiu smatra da će se lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti svakako obratiti Ustavnom sudu, pa ostaje da se vidi dalji rasplet situacije.
Ipak, Spahiu ističe da je vlada Aljbina Kurtija dobila poverenje građana zbog borbe protiv korupcije i ocenjuje da postoji realna mogućnost da na narednim izborima osvoji preko 50 odsto glasova, ali ne isključuje ni mogućnost protesta na Kosovu, ukoliko nova vlada bude formirana bez Samoopredeljenja.
“Činjenica je da Kurti ima podršku, videćemo koliko su građani spremni da dokažu tu podršku. Jedno je dati glas nekoj partiji, a druga je stvar da izađeš na proteste kako bi podržao neku partiju i rizikuješ svoj život”, ocenio je Spahiu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još