• Početna>
  • Vesti>

Registrovano 227 novih slučajeva koronavirusa, preminulo još pet osoba – evidentno smirivanje stanja

U Srbiji su koronavirusom zaražene 8.724 osobe. Od kovida 19 umrlo je ukupno 173 pacijenta, objavljeno je na redovnoj konferenciji za novinare. Ublažene su mere zaštite, ali stručnjaci pozivaju na strpljenje i oprez. Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je evidentno smirivanje stanja ali da postoje određeni džepovi u malim sredinama.

“Svako mora da proceni rizik kada odlazi na određena mesta”
Svaki boravak u zatvorenom prostoru je potencijalan visok rizik za nastanak infekcije, rekla je Darija Kisić Tepavčević. Ističe da nošenje maski u zatvorenim prostorima ima smisla. Kada je reč o otvorenom prostoru, kaže da maske nisu na odmet ali da nemaju toliki značaj. Upozorava da svako mora da proceni rizik kada odlazi na određena mesta.


Večeras savetovanje o merama za 1. maj, sutra razmatranje na Kriznom štabu
Epidemiolozi imaju čvrst stav da je potrebno ostati pri donetim merama za 1. maj, rekao je Predrag Kon. Ističe da će večeras biti savetovanja oko toga i da će se mere sutra ponovo razmatrati na Kriznom štabu. Objašnjava da podaci jesu ohrabrujući ali da struka misli da je to poslednji trenutak kada je moguće da nešto zabrljamo i da frekvencija kontakata dovede do nekog povećanja oboljevanja. Darija Kisić Tepavčević dodaje da odluka o zabrani kretanja nije doneta iz hira, već jer je to nešto što je potrebno.

Kon: Evidentno smirivanje stanja
Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare da je evidentno smirivanje stanja, a može da se kaže i gašenje epidemije. Dodaje da džepovi postoje u malim sredinama, gde virus pronalazi način da preživi u ustanovama kao što su gerontološki centri.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još