• Početna>
  • Vesti>

“Politika prema Zapadnom Balkanu se nije promenila, očekujemo nastavak dijaloga”

Beograd, 7. novembra 2019. - Ministar finansija Sinisa Mali sastao se danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da se politika njegove države prema Zapadnom Balkanu usled pandemije nije promenila, te da je za Vašington važan povratak dijalogu Beograda i Prištine.

“Naša politika prema Zapadnom Balkanu nije se promenila. Moje kolege u Vašingtonu su nezadovoljne zbog gubitka napretka koji je mogao da bude ostvaren, ali mislim da možemo da nadoknadimo to”, rekao je Godfri za N1.

Dodao je da je teško predvideti kada će se problem Kosova rešiti, jer se čeka razvoj situacije sa formiranjem tamošnje vlade kako bi se nastavio dijalog.

On je naveo da je Srbija dosta pomogla Prištini u borbi protiv korona virusa, te da se nada da je to prilika da se ide napred.

Komentarišući restriktivnost mera koje je Vlada Srbije uvela za sprečavanje širenja zaraze korona virusa, Godfri je rekao da je pandemija veliki izazov, te da svaka zemlja ima svoj pristup, ali da je Srbija uradila dobar posao.

“To je potpuno nova situacija, želeo bih da pohvalim Vladu Srbije i njene postupke u borbi protiv virusa, mislim da su uradili dobar posao. Postoje kritike pristupa vlade, neki ljudi misle da su mere otišle predaleko. Ja ne bih kritikovao vladu”, rekao je ambasador.

Ipak, dodao je da deli zabrinutost Evropske unije o stanju medijskih sloboda, ali da to nema samo veze sa korona virusom.

SAD su izdvojile 1,2 miliona dolara kao pomoć Srbiji za suzbijanje pandemije korona virusa.

“Komplet od 6.000 testova deo je naše pomoći, drugi deo su bili higijenski kompleti koji odlaze najugroženijima. Stiže još pomoći, ali programi pomoći SAD u Srbiji stalno traju”, dodao je.

Godfri je za N1 rekao da pružanje pomoći nije takmičenje, te da Srbija kao suverena zemlja treba da ima kontakte i da dobija pomoć i od Kine i od Rusije.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još