• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Peti element” u virtuelnoj galeriji PKC “Akvarijus”

Zbog vanredne situacije povodom pandemije korona virusa izložba slika likovne umetnice iz Pančeva Snežane Manasić pod nazivom “Peti element” – biće prezentovana u virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” i “Alternativne”, od 30. aprila u 19 časova.

Izložba “Peti element” nastala je u vreme karantina i u fokus stavlja prirodu i njene elemente: vodu, vazduh, zemlju, vatru. U pitanju su intimni zapisi prirodnih pojava, a autorka ispituje kako navedeni elementi utiču na metamorfozu same prirode i na njene promene oblika, boja, tekstura, svetla. Iza petog elementa krije se zapravo umetnikovo promišljanje, posmatranje i emotivni naboj. Snežana Manasić istražuje u svojim radovima na koji način same prirodne pojave i četiri elementa utiču na čoveka, na njegovo mentalno i duhovno buđenje i transformaciju zajedno sa prirodom.

Snežana Manasić rođena je u Pančevu. Završila je srednju dizajnersku školu i Akademiju za konzervaciju i restauraciju u Beogradu, a magistrirala kulturu i medije u Novom Sadu. Imala je devet samostalnih izložbi u zemlji i u regionu i preko 60 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumuniji. Učesnik je na preko 40 likovnih kolonija, izlagala na Oktobarskim i Prolećnim salonima, na bijenalu minijature. Autor je i mentor dečije, lutkarske kolonije. Pored slikarstva bavi se i pedagoškim radom, scenografijom, kostimografijom, Land artom, i performasnom. Živi i radi u Pančevu.

Izložba je organizovana u okviru projekta ArtCult koji je podržao UNMIK. Organizatori izložbe su „Alternativna“ i Privatni kulturni centar „Akvarijus“.

Ovo je, inače, četvrta po redu izložba u okviru ArtCult ciklusa. Prva izložba (Veselj Saliji. „Iza melanholije“) održana je u galeriji PKC „Akvarijus“, dok su sledeće dve („Dnevnik iz karantina“ Aleksandra Glibetića i „Slomljeni snovi“ Tonija Ostojića) predstavljene u virtuelnoj galeriji.

Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različtiih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i u regionu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još