Berkovo: Najteže nam pada ograničeno vreme

U povratničkom selu Berkovo kod Kline živi dvanaest srpskih porodica, među kojima ima i mlađih stanovnika i porodica sa decom.

Gotovo pod konac uređena okućnica sa procvetalim šljivikom Milovana Zuvića, povratnika u selu Berkovo kod Kline, odaje utisak uglednih i vrednih domaćina.

On i njegova supruga nisu zaposleni i žive od minimalnog novčanog primanja. Pored svega najteže im, kako kažu, pada ograničeno vreme kretanja.

“2009. sam se konačno vratio kada mi se rodila ćerka. Tu sam sa suprugom i ćerkicom. Ćerka pohađa osnovnu školu u Osojanu, četvrti je razred. Što se tiče ove situacije sada, da vam kažem iskreno, veoma je teško. U ograničenom vremenu od sat i po, teško je da odete da nabavite hranu i lekove. Niko nas nije obilazio što se tiče srpskih institucija za sve ovo vreme, to sam rekao više puta i ne znam da li je neko to preneo“, kaže Milovan Zuvić.

Milovanova jedanaestogodišnja ćerka Anastasija jedino je dete u Berkovu. Učenica je četvrtog razreda OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu. Sada kada škole ne rade ne odlazi više ni do Osojana.

Preko puta porodice Zuvić nalazi se domaćinstvo Radomana Jeremića. Vredne ruke ovog domaćina stvorile su bogat stočni fond svinja i junadi od kojih živi. On kaže da se efekti pomoći koja stiže iz Srbije na terenu ne osećaju.

„Ranko i ova kancelarija (za povratak i zajednice), oni nas obilaze informativno da pitaju kako smo i gde smo i ja to pozdravljam. Nekih 280 kamiona je ušlo na Jarinje a ovde povratnici i stari, oni trajni povratnici nikakvog efekta ne vide od toga“, kaže Jeremić za Radio Goraždevac.

Budimka Živković najstarija je Srpkinja u Berkovu. Brigu o njoj vodi njena bratanica Zorica, ali često joj, kako kaže, u pomoć pritrče komšije, službenici Kancelarije za povratak i zajednice i Crveni krst.

“Sada u najteže dane Zora i moj Ranko me obilaze i iz Crvenog krsta su nam doneli pakete. Doneli su nam dva paketa higijene i dva hrane. Skoro mi je doneo i Ranko (Kancelarija za zajednice i povratak), jedan paket vrednih strvari”, kaže Budimka Živković.

Ranko Kostić, službenk Kancelarije za zajednice i povratak u opštini Klina i član Kriznog štaba, kaže da mu se povratnici iz Berkova, ali i drugih sredina najviše obraćaju za lekove, ali i druge potrebe.

“Stari najviše traže lekove, to im obezbeđujemo. Pomoć smo dobili od Ministarstva za zajednice i povratak. Oko dvadeset paketa smo podelili. Opština Klina je takođe podelila devet paketa srpskoj zajednici. Za sve što im je potrebno oni se obraćaju ovde kod mene, ja prenesem gore u štabu i to završavamo. Zahvaljujem se i predsedniku opštine koji nam je omogućio službeno vozilo da koristimo za takve stvari i za transport srpske zajednice na teritoriji opštine Klina, koji obavljamo po zahtevu građana“, kaže Ranko Kostić za Radio Goraždevac.

U selu Berkovo kod Kline tokom procesa povratka, izgrađena je 41 srpska kuća, ali u selu živi samo dvanaest porodica.

Izvor: Radio Goraždevac


Comments

Pročitaj još