• Početna>
  • Vesti>

U maju počinje ublažavanje mera, povratak u normalu podeljen u pet faza na KiM

Ministarstvo zdravlja predviđa postepeno ukidanje mera izolacije, uvedenih od strane privremenih institucija u Prištini kako bi se sprečilo širenje pandemije koronavirusa, u naredna tri meseca.

U dokumentu Ministarstva zdravlja, u koji je Koha imala uvid, navodi se da će se preduzeti mere za olakšavanje kretanja građana i otvaranja nekih preduzeća.

U prvoj nedelji maja očekuje se otvaranje građevinskog sektora, a delom će se otvoriti trgovina vozilima i maloprodaja.

Od 18. maja, dalje se navodi, građani će moći da se kreću duže od dva sata, kada se očekuje otvaranje i železničkog saobraćaja.

Planira se otvaranje muzeja i galerija, ali sve to u skladu sa utvrđenim pravilima, uključujući socijalnu distancu i zaštitne mere, poput rukavica i maski.

Otvaranje međugradskog prevoza, prema ovom nacrtu odluke, očekuje se da se dogodi početkom juna, kada će se moći da se polažu i ispiti na univerzitetu.

Od sredine juna može se održavati maturski ispit, dok se za početak jula planira otvaranje gradskog saobraćaja.

U ovom dokumentu se ne predviđa otvaranje prelaza, aerodroma, javnih trgova i okupljanja, a ovoj mogućnosti ostaje da se odlučuje na osnovu epidemiološke situacije.

Ministarstvo zdravlja najavilo je ranije da će nove mere za sprečavanje koronavirusa biti objavljene do 30. aprila, dok će biti aktuelne na snazi do 4. maja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je, nakon najava nekih zemalja da će započeti mere ublažavanja, upozorila da prerano uklanjanje mera može dovesti do nove zdravstvene katastrofe i povećanja novih slučajeva i smrtnosti od kovid-19.

“Iako broj novih slučajeva u Evropi opada, mi i dalje pozivamo države da pronađu, izoluju i testiraju svaki novi slučaj ili kontakt kako bismo bili sigurni da se taj broj zaista smanjuje, jer ipak nije još govoto sa ovom pandemijom”, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još