• Početna>
  • Vesti>

Srbija na početku kraja epidemije, čeka se odluka o policijskom času za prvomajske praznike

Srbija se nalazi u osmoj nedelji borbe sa koronavirusom, do sada je registrovano 8.275 slučajeva, dok su 162 osobe izgubile život. Mere u Srbiji se relaksiraju, ali stručnjaci konstantno apeluju da mora da postoji visok nivo opreza.

Predsednik Aleksandar Vučić se u Palati “Srbija” sastao sa članovima Kriznog štaba za kovid 19 i Kriznog štaba za otklanjanje posledica epidemije po privredu.

Kako mediji spekulišu, na ovom sastanku biće reči i preispitivanju najavljenog prvomajskog policijskog časa.

Kakva će biti odluka, biće poznato posle sednice Kriznog štaba.

Da podsetimo, najavljeno je da bi zabrana kretanja ovog vikenda trebalo da počne u četvrtak u 18 i da traje do ponedeljka u 5 ujutru.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” za nedelju dana udvostručen je broj mališana koji se leče u toj ustanovi. Trenutno je na lečenju u tom centru 44 dece i 26 majki. Svi imaju blažu kliničku sliku.

Dr Olivera Ostojić kaže da je noć je protekla mirno.

“U kasnim večernjim satima dva deteta su primljena sa lakšom klničkom slikom, ostatak noći je bio miran. Kapaciteti su popunjeni. Dve trećine dece je iz unutrašnjosti, a trećina iz Beograda. Trudimo se da majke ne odvajamo od dece. One se leče isto od kovida”, izjavila je Ostojićeva.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” leči se, kaže, šest beba, četiri do šest meseci i dva neonatusa.

“Oni su dobro. To su kovid pozitivna deca bez simptoma. Imamo 60 do 70 slobodnih mesta, ali to znači da smo popunjeni. Ideja je da uključimo i regionalne centre sada na dalje praćenje ove dece”, kazala je Ostojićeva.

Dodaje da pacijenti nisu teški, da se na lečenju nalaze dva hronična pacijenta, jedan hemato-onkološki i jedna devojka koja je dijabetičar.

“Onu su u stabilnom stanju. Decu održavamo u dosta dobrom stanju”, naglasila je Ostojićeva.

Prvi oboleli u Vlasotincu registrovan je 7. aprila, a do danas u toj opštini sa 30.000 stanovnika ima 76 zaraženih.

Zaraženo je troje zdravstvenih radnika, dete radnika kompanije “Maša impeks” gde je zaraženo osmoro zaposlenih, kao i predsednik opštine i član opšinskog veća.

Štab za vanredne situacije uputio je molbu republičkom Kriznom štabu da se osnuje poseban štab za ovo mesto i da se primena ublaženih mera odlazi za desetak dana.

Članovi kriznog štaba svesni su da nikome nije lako u kući, ali da treba još malo da se strpimo, dok je epidemiolog Predrag Kon u gostovanju na RTS-u naveo da podržava vraćanje u normalu, pošto “ne možemo biti stalno izolovani”.

Jedan od najvećih problema proteklih nedelja bio je prodor virusa u domove za stara lica i to je mogao da učini na dva načina.

Na Institutu za onkologiju nema gužvi, dok zaraženi pacijenti upozoravaju i govore da je ova situacija nešto strašno.

U međuvremenu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka i na sastanku je istaknuto zadovoljstvo zbog uzajamne pomoći i solidarnosti Srbije i Rusije.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još