• Početna>
  • Vesti>

Jevtić poručuje povratnicima:”Opljačkani ste i s pravom uplašeni ali niste sami”

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak obišli su petočlanu porodicu Slavka Petrovića iz Babinog Mosta kod Obilića, meštane Novaka kod Prizrena i Crkoleza u Istoku koji su bili na meti učestalih provala, krađa i podmetanja požara.
”Ovo nas je baš pogodilo, sada kada je vreme za poljoprivredne radove od čega jedino i živimo, sada smo ostali i bez poljoprivredne mehanizacije, ne znam deci kako da objasnim da nam je uskraćena mogućnost da preživimo“, rekao je u razgovoru sa savetnicima ministra Jevtića domaćin Slavko Petrović iz Babinog Mosta, kome je nedavno pokradena poljoprivredna mehanizacija.

Prilikom poseta selu Novake kod Prizrena i Crkolez kod Istoka potvrđeno je od meštana da su malobrojne povratničke porodice veoma uznemirene zbog učestalih provala, krađa i podmetanja požara. Po rečima meštana Novaka, pored krađa, u ataru ovog sela uveliko nastaju ilegalne deponije na privatnim parcelama koje vlasnicima onemogućavaju da obrađuju svoja poljoprivrednih imanja. U selu Crkolez kod Istoka nedavna krađa stoke i automobila porodici Mališe Tijanića je treća u nizu od mnogobrojnih koje su ostale nerasvetljene. U razgovoru sa zvaničnicima Ministarstva za zajednice i povratak, meštani Crkoleza ističu da je ozbiljno doveden u pitanje dalji opstanak 25 preostalih porodica, od oko 60 koliko ih je nekada živelo u Crkolezu kod Istoka.

„Molimo vas da nekako utičete na nadležne u Prištini da pomognu u rasvetljavanju mnogobrojnih krađa i zaštite povratnike“, uglavnom su apeli koje su povratnici iz Babinog Mosta, Novaka i Crkoleza upućivali predstavnicima Ministarstva za povratak i zajednice.

Ovim povodom, ministar Dalibor Jevtić uputio je pisma vršiocu dužnosti ministra unutrašnjih poslova Dželjalju Švećli, direktoru Policije Kosova Rašitu Ćelaju, i gradonačelniku Prizrena Mitaferu Haskuki, zahtevajući preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti Srba i njihove imovine na Kosovu. Između ostalog, u poslatim pismima, ministar Jevtić je pored zahteva za pronalaženjem i zakonskim merama kažnjavanjem počionioca ovih incidenata tražio i povećano prisustvo Policije u povratničkim sredinama, dok je od gradonačelnika Prizrena zahtevao da se radi na rešavanju problema divljih deponija na privatnim imanjima Srba na ulazu u selo Novake.

Ministar Jevtić je poručio porodicama, koje su pretprele štetu i strah, da će Ministarstvo za zajednice i povratak biti tu da im pomogne u pravazilaženju trenutne situacije.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još