• Početna>
  • Vesti>

DSK: Ubrzo sporazum o koaliciji, sledi zahtev za sednicu kosovske skupštine

Iz Demokratskog saveza Kosova saopšteno je da će danas ili sutra biti dogovorena nova vladina koalicija sa drugim strankama i da potom sledi predlaganje mandatara kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Nakon sastanka skupštinskih predstavnika DSK, šef poslaničke grupe te stranke Arben Gaši očekuje da vrlo brzo bude formalizovana koalicija, te da će danas ili sutra biti podnet zahtev za vanrednu sednicu parlamenta za formiranje vlade.

Rekao je da bi novi sastav kosovske vlade predvođen Demokratskim savezom imao podršku 64 poslanika u kosovskoj skupštini. 

“Imamo 64 glasa. Koliko znam, Srpska lista biće deo koalicije, imaće određeni broj predstavnika u institucijama. Jedan od ministara Srpske liste biće potpredsednik vlade”, dodao Gaši.

Preneo je da o imenima ministara danas nije razgovarano.

Mediji u Prištini spekulišu da bi u novoj vladi pored DSK bili i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja, Srpska lista istranke manjinskih zajednica. DSK bi imao sedam ministarstava, ABK četiri, po dva SDI i Srpska lista.

Vlada Aljbina Kurtija srušena je prošlog meseca u kosovskoj skupštini, na inicijativu DSK, koja je do tada bila koalicioni partner Kurtijevom pokretu Samoopredeljenje.

Kurti je pre inicijative za obaranje vlade, razrešio Agima Veljiua iz DSK sa mesta ministra unutrašnjih poslova, jer je podržavao Hašima Tačija za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu, zbog širenja koronavirusa.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još