• Početna>
  • Vesti>

Opljačkana povratnička porodica u selu Crkolez kod Istoka

U opštini Istok, u selu Crkolez sinoć je povratniku Mališi Tijaniću ukraden putnički automobil i bik.

Mališa se sa porodicom u Crkolez vratio pre 11 godina, a meštani sela ističu da zbog ovakvih incidenata osećaju veliku nesigurnost.


„Problemi srpskih povratnika se i dalje nastavljaju, i dok se ceo svet bori da sačuva svoje zdravlje i da sa što manjim posledica prevaziđe trenutno stanje, srpski povratnici se bore da sačuvaju imovinu, da opstanu i ostanu na svojim imanjima. Činjenica da je ovo treći incident u nizu nad srpskim povratnicima za manje od 72 sata dovoljan je pokazatelj izazova sa kojim se povratnici suočavaju ovih dan. Brine i ćutanje nadležnih“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i još jednom pozvao istražne organe da hitno reaguju.
Jevtić je istakao da vanredno stanje na Kosovu očigledno odgovara pojedincima da na organizovan način pljačkaju i stvaraju nemir među srpskim stanovništvom.
” Ministarstvo je u samom selu Crkolez izgradilo pet kuća, novi Parohijski dom, pomogli smo i sa obnovom deset porodičnih kuća. Mi ćemo kao institucija nastaviti da se zajedno sa svim povratnicima borimo i za njihov opstanak i za život. Od života ništa važnije nije ”, naveo je ministar Jevtić.
Inače u selu Crkolez trenutno živi 83 Srba od kojih je 14. dece.

Pre 1999. godine u Crkolezu živelo je 220 stanovnika srpskog naroda. U selu koje ima 25 kuća, pre dve godine se dogodio incident u kome je porodici Mija Beloševića ukradeno 8 krava, do dan danas počinioci nisu pronađeni i ako je policija i tada, kao i danas povodom ovog slučaja izvršila uviđaj.

Izvor: Radio KM

Foto: Minsitarstvo za zajednice i povratak

Comments

Pročitaj još