• Početna>
  • Vesti>

OEBS zahteva istragu o zapaljenoj srpskoj kući u selu Novake kod Prizrena

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu zahteva brzu istragu najnovijeg incidenta u povratničkom selu Novake kod Prizrena gde je pre dva dana, zapaljena kuća Momira Stanojevića.

Izražavajući zabrinutost zbog ovog „naizgled namernog paljenja nenaseljene kuće“ Srba sa Kosova, OEBS ističe da „postoje izveštaji o redovnim posetama selu grupe mladih koja uznemirava lokalne stanovnike neprimernim ponašanjem“.

„Podsećamo da su u martu dogodilo više provala nenaseljenih srpskih kuća u istom selu. Misija OEBS-a na Kosovu zahteva brzu istragu najnovijeg incidenta i pojačanu pažnju institucija ovoj maloj povratničkoj zajednici“, saopšteno je iz OEBS-a.

Miomir Stanojević vlasnik zapaljene kuće preminuo je pre pet godina a obnovljenu porodičnu kuću povremeno obilazila njegova supruga.

Malobrojne komšije pokojnog Stanojevića su, zahvaljujući brzoj reakciji, uspele da ugase podmetnuti požar, a vatrogasna jedinica i policija su nakon toga stigli na lice mesta i izvršili uviđaj.

Prema svedočenju malobrojnih meštana u selo su često dolazili mlađi Albanci, koji su ih provocirali na različite načine.

Ministarstvo za povratak i zajednice je oštro osudilo paljenje i podsetilo da je ovo treći u nizu napad na imovinu Srba u ovom povratničkom selu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 srpskih kuća.

Ministarstvo za zajednice i povratak je izgradilo 67 kuća za povratnike u selu Novake kod Prizrena. Prvi povratnici su u selo došli 2003. godine.

Nakon martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu 2004. godine u ovom selu je ostalo još svega 15 porodica.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još