• Početna>
  • Vesti>

Kisić Tepavčević o socijalnim ustanovama: Očigledno bilo propusta, neko će morati da odgovara

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla da se postepeno vraćamo normalnim aktivnostima, ali napominje da virus i dalje cirkuliše u populaciji.

“Dosta toga je na našoj ličnoj odgovornosti i individualnoj proceni rizika”, rekla je i dodala da je svakom sopstveno zdravlje dragoceno i da se nada da će se ljudi tako i ponašati.

Ističe da, bez obzira što se otvaraju neke društvene ustanove, neophodno je da se smanje rizici i da se primene opšte mere prevencije koje se odnose na infekcije kapljičnim putem.

Precizirala je da je potrebno provetravati prostorije, izbegavati okupljanja većeg broja ljudi, održavati fizičku distancu i na taj način ne dozvoliti virusu da nađe nove osetljive osobe. Kaže i da je to lakše kada više boravimo napolju i kada su više temperature.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da će sanitarna inspekcija kontrolisati primenu mera u lokalima, ali je poručila da nijedan propis ne može da zameni ličnu odgovornost i procenu rizika prilikom ulaženja u određene vrste aktivnosti.

Od danas stariji od 65 godina mogu u šetnju tripu nedeljno u trajanju od sat vremena. Profesorka Kisić Tepavčević kaže da je to bitno za mentalno zdravlje i da su oni dugo bili zatvoreni u kućnim uslovima.

Kada je reč o otvaranju škola i vrtića, rekla je da se i dalje nisu primenile hipoteze da je kod dece moguće zaražavanje, ali da su po pravilu kliničke slike blage ili nema nikakvih simptoma. Dodaje da otvaranje tih ustanova nije samo zdravstveno pitanje.

Smatra i da je bezbednija varijanta boravak dece u takvim kolektivima nego sa dekama i bakama, to je isto kao i kad je sezona gripa.

Govoreći o fakultetima, Darija Kisić Tepavčević je navela da će Univerzitet uskoro da donese odluku. Najavila je sastanak proširenog rektorskog kolegijuma posle kojeg će studenti biti obavešteni o svemu.

Kada je reč o navodima o padu virulencije, Darija Kisić Tepavčević je rekla da se poslenjih dana moglo čuti da se ne može na taj način izražavati jer virulencija zahteva sofisticirana istraživanja.

Ipak, kaže da indirektni pokazatelji govre da ima sve više asipmtomatskih slučajeva, da postoji inverzija učestolasti kliničkih slika u korist lakih, i da je produžen inkubacioni period.

Dodaje da su to indirektni pokazatelji koji govore da je došlo do pada sposobnosti virusa da se ispoljava u težim formama bolesti.

Navodi i da se to jednim delom može pripisati povećanom obimu testiranja, ali da je činjenica da je maei broj pregleda na infektivnim klinikama i da je manja učestalost teških bolesti kao i potreba za respiratorima.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da će dalje preporuke zavisiti od epidemiološke situacije i da će, ako se promeni učestalost oboljevanja i umiranja, sigurno biti potrebno evaluiranje mera i novo donošenje odluka.

Poručuje da smo mnogo puta videli da je virus nepredvidiv i da moramo da učinimo sve da mu ne dozvolimo da nađe put do osetljive osobe.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Comments

Pročitaj još