• Početna>
  • Vesti>

Euleks će pomoći u rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu

Povodom Nacionalnog dana nestalih lica na Kosovu, Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) odaje počast svima koji se još vode kao nestali.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da se Euleks obavezuje da će nastaviti da radi rame uz rame sa Institutom za sudsku medicinu Kosova na utvrđivanju sudbine 1.640 lica, koja se još vode kao nestali na Kosovu.

„Imamo više od 1.640 razloga da nastavimo da radimo zajedno sa lokalnim kolegama, kako bismo rasvetlili sudbinu nestalih i pružili potrebne odgovore njihovim porodicama i voljenima, čiji su se životi zauvek promenili“, rekao je šef Misije Evropske unije za vladavinu prava, Lars-Gunnar Vigemark.

On je naglasio da deca, partneri, roditelji, rodbina i prijatelji nestalih lica imaju pravo da znaju šta se desilo njihovim najmilijima.

“Od početka Euleksovog mandata do danas Misija je sprovela 651 terensku operaciju u cilju pronalaženja nestalih lica, što je dovelo do identifikacije 456 pojedinaca, uključujući 311 nestalih lica”, rekao je Vigemark. 

On je zatražio od svih rođaka nestalih lica da daju uzorke krvi za analizu DNK.

„To će olakšati proces identifikacije, a mi ćemo takođe pomoći kosovskim vlastima u rešavanju pitanja oko 300 tela, koja se nalaze u prištinskoj mrtvačnici”, stoji u saopštenju Euleksa.

Iz te misije poručuju da će se gašenjem svetla večeras u 20 sati pridružiti akciji „Za 20 godina tame, ugasite svetlo na 2 minuta u 20 časova” koja će biti organizovana u znak obeležavanja Nacionalnog dana nestalih lica.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još