Zapaljena srpska kuća u selu Novake kod Prizrena

Nepoznati počinioci su juče posle 17 časova podmetnuli su požar u kući pokojnog Momira Stanojevića u selu Novake kod Prizrena. Malobrojne komšije su zahvaljujući brzoj reakciji uspeli da ugase podmetnuti požar, a vatrogasna jedinica i policija su, nakon toga, stigli na lice mesta i izvršili uviđaj. 

Malobrojni meštani sela Novake, ističu sa zebnjom da u selo često dolaze nepoznata lica, najčešće mlađi Albanci, koji ih, kako kažu, provociraju na različite načine, pljačkaju i za to nikome ne odgovaraju.

“Potpuno smo bespomoćni i nezaštićeni“, tvrde meštani ovog sela.

Jevtić: Nema reakcija nadležnih institucija, ali i sveopšte javnosti na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, najoštrije je osudio današnje paljenje kuće u selu Novake kraj Prizrena, podsetivši da napadi na povratnike u ovom selu traju godinama.

“Juče višestruke provale i krađe, danas paljenje kuće, a šta je sledeće?! Učestali i planirani napadi, kao i sistematsko uništavanje imovine u srpskim selima Babin Most kod Obilića i Novake kod Prizrena, nesumnjivo imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova“, upozorava  ministar za zajednice i povratak.

“Ono što nas sve posebno zabrinjava je da izostaje oštra reakcija nadležnih institucija, ali i sveopšte javnosti na Kosovu“, zaključuje Jevtić.

U selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba.

Ovo je treći u nizu napad na imovinu Srba u ovom povratničkom mestu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 kuća Srba – povratnika.

Ministarstvo za zajednice i povratak je izgradilo 67 kuća za povratnike u selu Novake.

Prvi povratnici su se u selu vratili 2003. godine. Međutim, nakon martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu 2004.godine u ovom selu je ostalo još svega 15 porodica. 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još