Vitija: Kosovo ima kapacitet za 700 testova dnevno

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Arben Vitija izjavio je da Kosovo ima mogućnost da izvrši do 700 testova dnevno pacijentima na Covid-19. Ipak, u ovom trenutku, Kosovu nedostaju testovi.

Mikrobiolog Ljlulj Raka tvrdi da imaju profesionalne kapacitete, ali nemaju dovoljno testova.

On je pre nekoliko dana upozorio na mali broj testova koji se vrše, jer nema testova i teško ih je nabaviti zbog velike potražnje iz celog sveta.

“Po broju testova, očigledno zaostajemo i to ukazuje na slabost našeg zdravstvenog sistema. U regionu smo rangirani posle Srbije sa 893 testova na milion stanovnika, dok je Srbija sa 979 testova na milion stanovnika. Hrvatska je na prvom mestu sa 2793 testova na milion stanovnika”, rekao je Raka u intervjuu za televiziju T7.

On dodaje da imaju dovoljno medicinskog osoblja da obavljaju još više testova.

“Na Kosovu je zaposleno 45 mikrobiologa. Ovih 45 mikrobiologa rade u Institutu za javno zdravlje i u regionalnim institutima. Ali nema testova”, rekao je on.

Ministar zdravlja Arben Vitija rekao je za KTV, da Institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) može da izvrši do 700 testova dnevno.

“Kapacitet za testiranje je 600 do 700 uzoraka dnevno. Profesor Ramadani je to potvrdio. U međuvremenu, oni su takođe dobili dodatne timove”, izjavio je Vitia.

Od pojave korona virusa na Kosovu, urađeno je više od 6.182 testova, dnevno u proseku oko 138 testova. 

Od 13. marta, kada je prvi put prijavljena infekcija korona virusom, izvršeno je 138,5 analiza dnevno. 

Na milion stanovnika, dnevno se izvrši samo 77 testiranja, što je najmanji broj u poređenju sa drugim zemljama.

Srbija sprovodi 979 testiranja na milion stanovnika, Crna Gora vrši 2.742 , dok Albanija sprovede 893 testiranja na milion stanovnika.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još