• Početna>
  • Vesti>

Sećanje na žrtve Jasenovca, ceremonije u Srbiji i Srpskoj

Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu obeležava se u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici i Donjoj Gradini u Republici Srpskoj. Sećanje na Jasenovac i sva stradanja moraju da ostanu deo naše kulture sećanja, a ne poziv na rat, rekao je Milorad Dodik. Prenos ceremonije je na Prvom programu RTS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

Parastos jasenovačkim žrtvama služili su sveštinici dubičke parohije u Spomen području “Donja Gradina” na grobnom polju “Topole”.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Doljoj Gradini da su Srbija i RS zavet naroda.

Dodik je poručio da Donja Gradina predstavlja mesto sećanja gde tišina govori više od reči. 

Rekao je da uvek kada dolazi ovde ne može da potisne ni sećanje i bol koji ga obuzme kao dete Kozare, gde je kao dečak slušao žive priče o ubistivma i stradanjima naroda.

Samo dan pre proboja iz logora ubijeno je 700 žena što govori o tome da ni raspad ustaške države nije bio dovoljan za spreči ubistva Srba.

Istakao je da je Jasenovac deo teške priče stradnja u prošlom veku koji pamtimo kao vek ogromnih strradanja koji je prepolovio naš narod.

“Ostali smo jer smo verovali u nešto a to je sloboda”, rekao je Dodik.

Najvažnija je sloboda, kao što je zabluda bilo stvaranje Jugoslavije, videli smo na kraju prošlog veka da nije tako, kaže on.

Dodik kaže da se ne okupljamo da odamo poštu stradanju pojedinaca već stradanju naroda, koji je bio je izložen uništenju, što je ostavilo posledice i na ekonomiju.

“Dolazimo da bi se zavetovali za mir, koji želimo svim ljudima”, istakao je Dodik.

Obraćanje Milorada Dodika

Obraćanje Milorada Dodika

“Nikada neću odustati od toga da srski narod ima svoju državu, jer samo tamo gde mogu da imaju državu mogu da imaju slobodu”, istakao je Dodik.

Sećanje na Jasenovac i sva stradanja moraju da ostaju deo naše kulture sećanja, ne da pozivamo na rat već sećanje koje će sprečiti rat i stradanje, istakao je srpski član Predsednišrva BiH.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici diplomatskog kora u BiH položili su vence i cveće na grobno mjesto “Topole” u Spomen-kompleksu Donja Gradina.

Iz jasenovačkih logora smrti nikada se nije vratilo oko 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. 

Koncentracioni logor Jasenovac-Donja Gradina bio je i jedini logor za decu u Drugom svetskom ratu.

Njih oko 20.000 nije dočekalo slobodu.

Dan sećanja se obeležava u skladu sa merama koje se preduzimaju za sprečavanje širenja korona virusa.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još