• Početna>
  • Vesti>

Poslednja Srpkinja u Berkovu: Razbiju mi vrata i sve odnesu, teško je ali moram sama

Budimka Živković sa svoje 84 godine poslednji je predstavnik srpskog naroda u selu Berkovo u opštini Klina. Ekipa Kosovo Onlajna pre nekoliko dana imala je priliku da poseti Berkovo i razgovara sa ovom ženom, koja je živi svedok teških uslova života za Srbe u ovom delu Kosova.

“Kada sam se nakon izgnanstva vratila u Berkovo to je za mene bio najsrećniji dan. Ipak česte krađe i težak život primorali su Srbe da napuste selo i prodaju imanja. Tako sam ostala da živim sama”, govori za Kosovo Onlajn Budimka Živković.

Baka Budimki društvo prave samo Dima i Tima, dva psa koji se ne odvajaju od nje.

“Sama živim, a moja rodbina me pita kako smem i kako mogu da živim sama. Pa moram, ne mogu nikom da budem smetnja, svako danas ima svoje muke. Izbegli su, ostareli i oboleli. Živela sam 10 godina van Kosova”, kaže Budimka. 

Po njenim rečima pomoć dolazi od humanitarnih organizacija, koje donose hranu i neophodne namirnice za život.

“Doneli su mi zamrzivač, televizor i veš mašinu. Mašinu nisam smela da ostavim jer će lopovi da mi razbiju vrata i ukradu je, poslala sam je bratu u Srbiju jer nema veš mašinu. Lopovi su me često zastrašivali i kokoške su mi ukrali”, jada se ova starica.

Budimka kaže da joj je teško što živi sama i posmatra kako lopovi pustoše imovinu Srba.

“Eno pogledajte Baninu i Vladinu kuću, slično je i sa ostalim kućama. Nema ništa, pustoš, sve su ukrali od bojlera do vece šolje. Komšija Radoje je prodao kuću i imanje porodici Džonović iz Zlokućana”, navodi Budimka. 

Budimku Živković često sa svojim sinom posećuje Rom Dani Ademi iz sela Jagode. Izlazi joj u susret i pomaže oko imanja. 

“Pomažem joj oko bašte i sve što mi kaže. Kupujem joj i cigarete. Ona je dobra osoba, poznajem je dugo i posećujem. Lopovi su Budimki dosta toga ukrali”, rekao nam je Ademi.

“Komšije me poštuju i dolaze da me posete. Sada je ušao strah od virusa i niko ne sme da mi priđe.  Nema na putu automobila ni kamiona, a pre je bila milina gledati. Sada nemam šta da vidim. Izađem ispred kuće i gledam levo-desno da li će neko doći. Nema nikog”, sa tugom govori Budimka. 

Do izbijanja ratnih sukoba na Kosovu u Berkovu je živelo oko 50 srpskih porodica. Nakon toga 2010.godine vratilo se 40 Srba i sagrađeno je 30 povratničkih kuća.

Ipak, jedino je još Budimka ostala na svom kućnom pragu.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još