“Knjiga u doba korone”

Rezultati brojnih istraživanja govore da se iz godine u godinu sve manje čita, a ako je suditi po tome onda je sve manje aktuelna izreka “Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”. Ipak, knjiga postaje ono o čemu se sve češće govori u vreme pandemije koronavirusa i sve je više onih koji se vraćaju tom svom prijatelju.

“Izgleda da knjiga uzvraća udarac, jer je knjiga biće neko sa kim možete da drugujete, nešto što vam je blisko, opipljivo, materijalno. Slike koje konzumiramo sa interneta i mreža su slike koje su najčešće praznina, nakon tog konzumiranja jeftinih slika ništa u nama neće ostati. Ali će zato ostati jedna jedina rečenica koju ćemo pročitati iz nekog romana, i ništa u istoriji civilizacije ne može zameniti knjigu, ništa ne može zameniti širinu kojom vas obuzima knjiga. Ovo jeste civilizacija slike, ali ta slika nikada ne može imati dubinu sa kojom vas suočava knjiga,” rekao je za RTV “Gračanica” književnik Živojin Rakočević.

Pandemija koronavirusa poremetila je sve sfere života, međutim život u karantinu i izolaciji koji nam je korona nametnula ima jednu dobru stranu, u poslednjih mesec i po dana, mnogo se češće družimo sa knjigom nego uobičajeno.

“Zbog pandemije virusa korona, imam više vremena koje posvećujem čitanju. Mogu slobodno da kažem da ja više čitam nego inače, verujem da je tako i kod ostalih ljudi. Sada kad smo silom prilika zatvoreni, jedino što nam pomaže da skrenemo misli sa pandemije je da uzmemo knjigu u ruke i čitamo,” dodao je analitičar Aleksandar Gudžić.

Na pitanje ko i šta najviše čita, odgovor smo našli u biblioteci u Domu kulture u Gračanici. Bibliotekarka Marina Janković je za našu televiziju rekla da sada imamo mnogo više čitalaca nego obično i da je to, pretpostavlja, zbog više slobodnog vremena.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još