• Početna>
  • Vesti>

Dan raznovrsnosti na Kosovu – pristup obrazovanju za svu decu

Povodom 26. aprila, Dana Raznovrsnosti, Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Kancelarija Savet Evrope u Prištini u svom zajedničkom saopštenju ističu da ohrabruju garantovanje pristupa obrazovanju za svu decu i za vreme sadašnje krize sa virusom COVID-19.

“Inkluzivno obrazovanje je nešto čemu Evropska unija posvećuje veliku pažnju. Zato nam je drago što finansiramo projekat INCLUDE, koji će obezbediti blagovremen odgovor kako bi se obezbedilo inkluzivno obrazovanje u postojećim okolnostima. Na duge staze, obrazovni sistem na Kosovu će imati koristi od aktivnosti za izgradnju kapaciteta, kao i od ciljane podrške koja se pruža tokom trajanja projekta” rekla je Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Potrebno je da organi vlasti učine sve moguće napore da bi obezbedili nastavljanje bezbednog i pravičnog učenja kod kuće za sve, a naročito za one učenike kojima je potrebno više podrške ili za one do kojih je nateže da se dopre. Potrebno je takođe pronaći inovativne načine za borbu sa izazovima zbog trenutne situacije sa pandemijom. U ovom kontekstu, saradnički projekti mogu da imaju važnu ulogu koju bi odigrali u nuđenju rešenja za postojeće izazove, navodi se u saopštenju.

“Pravo na obrazovanje je fundamentalno pravo i od vitalnog značaja je da se održi kontinuirani pristup obrazovanju tokom sadašnje krize. Ovo je posebno istina za decu iz ugroženih grupa, gde mogu da budu potrebni specijalni napori kako bi se obezbedilo da i oni imaju pristup sredstvima i materijalima, jednako kao i njihovo vršnjaci” naglasio je Frenk Pauer, šef Kancelarije Saveta Evrope u Prištini.

Zajednički projekat EU/SE po nazivom “INCLUDE” pruža podršku za Ministarstvo za obrazovanje, nauku, tehnologiju i inovacije (MONTI) u poboljšanju pristupa kvalitetnom obrazovanju za svu decu, sa posebnim fokusom na podizanje nivoa učestvovanja dece sa posebnim potrebama i dece iz ugroženih grupa, kao što su deca iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana. Aktivnosti u ovom projektu prilagođene su u skladu sa potrebama trenutne situacije.

Ovaj projekat započeo je u januaru 2020. godine i finansiraju ga Evropska unija i Savet Evrope, a implementira ga Savet Evrope. Projekat će trajati četiri godine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još