Procedura za dobijanje 100 evra pomoći

Penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć 100 evra biće isplaćeno automatski, kaže ministar finansija Srbije Siniša Mali i navodi da se ostali, koji žele da im se isplati ta pomoć, mogu prijaviti od 15. maja do 5. juna.

Ministar Siniša Mali objasnio je, na konferenciji za novinare, da će 100 evra biti automatski isplaćeno penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć i ona će početi 15. maja.

Svi drugi punoletni građani koji žele taj novac, mogu da se prijave na dva načina.

Jedan je preko portala Uprave za trezor, odnosno preko interneta, ili kol centra.

“Sama procedura je veoma jednostavna, ne zahteva više od jednog minuta vašeg angažmana. Na dva načina mogu da se prijave. U oba slučaja ostavljate tri, odnosno četiri podatka, ime i prezime, JMBG, broj lične karte i birate banku u koju želite da vam se uplati novac”, rekao je Mali.

Ako građanin ima račun u banci, novac će mu na taj račun biti isplaćen, a ako nema, treba samo da se izjasni u koju banku želi da mu se novac uplati na namenski račun, objasnio je Mali.

Očekuje se da će većina koristiti onlajn način prijave, jer to zahteva minut vremena, a za one koji će koristiti telefonski pristup, Mali je objasnio da će pozivom na taj broj građani izdiktirati svoje podatke.

“Sistem automatski pamti vašu poruku i imaćete opciju 2 i 3. Opcija 2 će biti ukoliko želite da razgovarate sa operaterom da vam potvrdi da li ste registrovani ili niste, a opcija 3 ukoliko imate reklamaciju”, objasnio je Mali.

Zbog takvog sistema, kaže Mali, ne očekuje nikakve probleme, jer je država dobro spremna da realizuje ono što je obećala. 

“Ko želi, dobija. Oni koji ne žele, nemaju potrebu za tim, ne treba da se prijavljuju”, kaže Mali i dodaje da će do 15. i 20. juna isplata biti u potpunosti završena. 

Veliko interesovanje za mere države

Ministar finansija je naveo da se preko portala Poreske uprave do sada za isplatu tri minimalca prijavilo 183.000 preduzeća, da je Fondu za razvoj stiglo više od 1.000 zahteva za povoljne kredite i 80 odsto klijenata poslovnih banaka trenutno pregovara u okviru garantne šeme.

“Ono što je meni važno jeste da se preko portala Poreske uprave prijavilo 183.000 preduzeća, to je veliki odziv, što znači da smo pogodili suštinu problema i da ćemo održati nivo zaposlenosti”, poručio je Mali.

Fond za razvoj je na prošloj, prvoj, sednici, kaže Mali, odobrio 25 zahteva preduzeća za povoljne kredite u iznosu od 800 miliona dinara.

Dodaje da je održana još jedna sednica Fonda za razvoj i da će na njoj biti odobreno još zahteva.

“Njima je stiglo više od 1.000 zahteva i tu smo pogodili suštinu problema. Da podsetimo, to su krediti od jedan odsto kamatne stope u dinarima na tri godine sa grejs periodom od devet do 12 meseci. To je jeftin novac koji država nudi i već je u opticaju”, rekao je Mali.

Ističe i da se za garantnu šemu kod poslovnih banaka javilo 80 odsto njihovih klijenata, odnosno, mikro, malih i srednjih preduzeća.

NSZ: Do sada 5.804 građana tražilo naknadu

Za ostvarivanje novčane naknade za slučaj nezaposlenosti, u poslednjih mesec dana, Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavilo se 5.804 građana, rekao je ministar Siniša Mali i dodao da i mnogo razvijenije zemlje od Srbije, imaju veći broj onih koji su u novonastalnim okolnostima ostali bez posla.

Mali je naveo da je država uspela odgovornim merama i u pravom trenutku u tome da se zadrži dostignuti nivo zaposlenosti i tome da sačuva što veći broj radnih mesta, i pomogne preduzećima kojima je pomoć potrebna.

Pomoć države od 30.000 dinara za pokrivanje minimalnih zarada ne odnosi se na angažovane radnike na privremenim i povremenim poslovima (PP), ali ministar Mali kaže da će pokušati da vidi na koji način eventualno država može i tim građanima da pomogne.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još