Političke Igre prestola u Prištini na vrhuncu

AKO TREBA INTERNETU POKRIVALICE PRISTINA, FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Političke tenzije u Prištini dostigle su proteklih nekoliko nedelja tačku ključanja dok se suparničke strane bore za vlast, a analitičari se pribojavaju da bi politička kriza mogla da se prelije na ulice i rezultira nasiljem, piše Nova Evropa, briselski list namenjen institucijama Evropske unije.

List navodi da je kosovski analitičar Ramuš Tahiri u izjavi Tanjugu ocenio da neprijateljstva i konflikti između Samoopredeljenja premijera u tehničkom mandatu Aljbina Kurtija i drugih partija izazivaju duboku podeljenost među ljudima i političku krizu koja bi mogla da kulminira demonstracijama i izlaskom ljudi na ulice.

Autor teksta Jovan Kovačić podseća da je Kurtijeva vlada smenjena 25.marta nakon samo 51 dana, navodno zbog neslaganja oko načina borbe protiv pandemije korona virusa.

Kako se navodi, u stvarnosti pravi razlog je bio njegovo odbijanje skoro jednoglasnog poziva međunarodne zajednice da ukine taksu od 100 odsto na robu iz Srbije, koja je sprečila nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

U tekstu se prenosi ocena analitičara da je pođednako važan faktor bila Kurtijeva sklonost da stvara neprijatelje među bivšim lokalnim i inostranim saveznicima, uključujući svog glavnog koalicionog partnera Demokratski savez Kosova, kao i Belu kuću.

Obećavajući da neće otići bez borbe, Kurti je optužio američkog izaslanika Ričarda Grenela da priprema državni udar sa njegovim domaćim neprijateljima, tačnije sa kosovskim presednikom Hašimom Tačijem, navodi Nova Evropa.

List ukazuje da je u tome podršku dobio od lobističke grupe iz Vašingtona, Albansko-američke građanske lige, koja je pozvala američkog predsednika Donalda Trampa da smeni Grenela sa mesta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Nova Evropa prenosi Tahirijevu ocenu da to samo pokazuje da Kurti nema državničkog talenta, niti zna kako da se diplomatski ponaša.

U tekstu se ističe da su “Kurtijevo arogantno ponašanje prema glavnom savezniku i mentoru Kosova, njegovo odbijanje da ukine takse i otvoreno flertovanje sa Berlinom i EU”, veoma zabrinuli mnoge na Kosovu, pogotovo nakon što je nekoliko visokih američkih zvaničnika zapretilo da će povući trupe sa Kosova.

Podseća se da je kao rezultat toga zamrznuta američka pomoć Kosovu od 200 miliona dolara.

List navodi da je Kurti to iskoristio kao izgovor da pokrene neosnovane tvrdnje protiv Grenela da podržava razmenu teritorija, što su navodno dogovorili Tači i presednik Srbije Aleksandar Vučić, a što je Grenel kategorički demantovao.

“To je trik kako bi se skrenula pažnja i omogućilo Kurtiju da kupi vreme u nadi da će Tramp izgubiti izbore i da će se sve vratiti u stara dobra vremena kada su bili ljubimci demokrata”, kaže za Novu Evropu viši analitičar.

U tekstu se navodi da i Tahiri smatra da je to samo spin ili trik, a ne ozbiljan plan, “ako je uopšte plan”.

Tahiri, uz napomenu da bi bilo koji mirovni sporazum koji bi usaglasili pregovarači zahtevao dvotrećinsku podršku u parlamentima, postavlja pitanje “kako to onda može da bude tajna”.

Nova Evropa navodi da Kurti nije ostao dužan ni Evropskoj uniji i podseća da je on, komentarišući imenovanje Miroslava Lajčaka za predstavnika za Balkan, a Žozepa Borela za šefa evropske diplomatije, izrazio skepsu prema njihovoj posvećenosti s obzirom na to da njihove zemlje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

U tektu se ukazuje i na Kurtijevo odbijanje da čak i udostoji Tačija odgovora na pet pisama u kojima traži da imenuje novu vladu, kao i na njegovu najavu da će se žaliti Ustavnom sudu, nakon što je Demokratski savez Kosova za mandatara predložio Avdulaha Hotija.

“To je još jedna Kurtijeva kupovina vremena. Njegovi mentori ga vode na način kao da može da odloži neizbežan kraj svoje kratkotrajne i zlosrećne vladavine”, kaže za Novu Evropu zapadni analitičar.

On upozorava da će Kurti, ako Tači uspe da obezbedi novu vladu, “pribeći onome što najbolje zna”, a to je organizovanje uličnih demonstracija i opstrukcija rada parlamenta, “čak i uz upotrebu suzavca, kao što je urqadio mnogo puta”.

Analitičari smatraju da je Kurti jednu stvar dobro uradio, ignorišući kao “nerazumne” pozive pojedinih opozicionih partija da bace u đubre 1.000 testova na kovid-19 koje je kao pomoć uputila Srbija.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još